Eén groeiremmer bij dikkedarmkanker effectiever dan twee

Array
cetuximab1Verrassend resultaat in grote vergelijkende Nederlandse studie naar kankerbehandeling
E̩n groeiremmer tegen uitgezaaide dikkedarmkanker werkt beter dan twee. Oncologen van het UMC St Radboud publiceren dit onverwachte resultaat van de CAIRO2 studie op 5 februari in het toonaangevende medische tijdschrift, the New Engeland Journal of Medicine (NEJM). Het is de eerste vergelijkende studie waarin het gecombineerde effect van de geneesmiddelen bevacizumab en cetuximab, in combinatie met chemotherapie, op grote schaal is onderzocht.Patienten met uitgezaaide dikkedarmkanker blijven tegenwoordig langer in leven door behandeling met geneesmiddelen. Naast de chemotherapie is er de laatste jaren een geheel nieuwe klasse van kankergeneesmiddelen bijgekomen, waarmee de groei van tumoren heel gericht wordt geremd. Daarom spreekt men ook wel van targeted therapie.Het gebruik van meerdere geneesmiddelen Рeen medicijncocktail Рleidt vrijwel altijd tot betere behandelresultaten. Dat leek ook het geval voor twee nieuwe middelen tegen uitgezaaide dikkedarmkanker, bevacizumab en cetuximab. In combinatie met chemotherapie gaf het gecombineerd gebruik van deze twee medicijnen in experimenteel onderzoek en kleine patientenstudies betere resultaten dan het gebruik van slechts ̩̩n van deze middelen.

Onverwacht resultaat
Verrassend genoeg blijkt nu precies het tegenovergestelde uit de grote Nederlandse CAIRO2-studie onder leiding van prof. dr. Kees Punt, medisch oncoloog in het UMC St Radboud te Nijmegen. De combinatie geeft juist mínder goede resultaten dan het afzonderlijke gebruik.

Oncoloog in opleiding drs. Jolien Tol, eerste auteur van het artikel: “Voeg je cetuximab toe aan bevacizumab plus chemotherapie, dan gaan de uitzaaiingen bij patienten met dikkedarmkanker eerder groeien dan wanneer chemotherapie uitsluitend wordt gecombineerd met bevacizumab.”

Onderzoeksleider Punt: “Dit resultaat heeft niet alleen ons, maar ook oncologen en onderzoekers uit de gehele wereld verrast. Het geeft aan dat grote vergelijkende studies noodzakelijk blijven om de werkelijke waarde van nieuwe behandelingen aan te tonen. Dat wordt in een begeleidend artikel in the NEJM ook benadrukt. Het betekent dat we opnieuw moeten nadenken en uitzoeken hoe we met de nieuwe behandelingsmethoden van kanker moeten omgaan. Dit is niet alleen erg belangrijk voor de patienten, maar ook voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars omdat het hier om erg dure geneesmiddelen gaat”.

Nederlandse samenwerking
De CAIRO2 studie is opgezet en uitgevoerd in een netwerk van 79 Nederlandse ziekenhuizen die deel uitmaken van de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG). De – onverwachte – resultaten geven aan hoe complex het samenspel tussen groeisignalen van kanker kan zijn, en dat de combinatie van geneesmiddelen die meerdere groeisignalen remmen zelfs een averechts effect kan hebben. Op dit moment wordt in samenwerking met de afdeling Pathologie van het UMC St Radboud onderzocht welk mechanisme hieraan ten grondslag ligt.

De eerste CAIRO studie van de DCCG onder leiding van prof. dr. Kees Punt was ook al een doorbraak. Hierin werd tegen de verwachting aangetoond dat het tegelijk toedienen van de beschikbare chemotherapie niet beter is dan het na elkaar toedienen van deze middelen (Koopman M. et al. Lancet 2007). Met deze studies zet Nederland zich internationaal heel duidelijk op de kaart in het klinisch onderzoek bij dikke darmkanker.

Bron: UMCN

Recente artikelen