Eigen risico’s in de basisverzekering: dat kan beter!

eigenrisicoIn de basisverzekering voor ziektekosten bestaat een verplicht eigen risico van € 155. In aanvulling op dit verplichte eigen risico kunnen mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico in ruil voor een premiekorting. In zijn proefschrift Voluntary Deductibles and Risk Equalization: A complex interaction, concludeert Richard van Kleef dat de premiekortingen omhoog kunnen zodat meer mensen voor een vrijwillig eigen risico kiezen.

Bovendien zou het eigen risico voor ouderen en chronisch zieken niet moeten gelden voor de kosten vanaf € 0 maar voor de kosten vanaf een hoger bedrag. Van Kleef promoveert vrijdag 6 februari 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Doelmatigheidseffect
Richard van Kleef deed onderzoek naar de premiekorting voor eigen risico’s in de Nederlandse, Duitse en Zwitserse verzekeringsmarkten bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg. Hij verklaart waardoor de lage premiekortingen in de basisverzekering worden veroorzaakt en hoe het doelmatigheidseffect van eigen risico’s kan worden vergroot.Aantrekkelijker
Verhoudingsgewijs zijn de premiekortingen nu een stuk lager dan in de vroegere particuliere ziektekostenverzekering. Hierdoor kiest nog maar 5% van alle volwassenen een vrijwillig eigen risico. Van Kleef stelt dat het wel degelijk mogelijk is om meer mensen voor een vrijwillig eigen risico te laten kiezen. In de eerste plaats kunnen verzekeraars de premiekorting met bijna de helft verhogen zonder hierop verlies te lijden. Daarnaast zou de overheid verzekeraars kunnen toestaan de korting te differentieren naar bijvoorbeeld leeftijd. Ouderen krijgen dan een hogere korting dan jongeren, omdat ouderen bij hetzelfde eigen risico meer kosten uit eigen portemonnee betalen. Een leeftijdsafhankelijke korting is eerlijker en maakt het vrijwillig eigen risico voor ouderen aantrekkelijker.

Eerste stap
Eigen risico’s vergroten het kostenbewustzijn van mensen, wat leidt tot lagere kosten in de gezondheidszorg. Dit effect kan worden versterkt door het eigen risico voor ouderen en chronisch zieken te laten starten bij een hoger bedrag. Iemand met diabetes die jaarlijks ten minste € 1.000 aan behandelkosten heeft, weet nu zeker dat hij zijn eigen risico zal overschrijden. De kosten spelen daardoor nauwelijks een rol bij de keuze van een behandeling. Als de verzekeraar de kosten tot € 1.000 vergoedt en dan pas het eigen risico laat ingaan, heeft deze persoon wél een goede reden om op de kosten te letten. Een leeftijdsafhankelijk startpunt, bijvoorbeeld € 0 voor 18 – 49 jaar, € 750 voor 50 – 69 jaar en € 1.500 voor de 70-plussers, is volgens Van Kleef een effectieve eerste stap.

Bron: ErasmusMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen