Gezondheid kind keldert in de brugklas

Array

kinderenUtrechtse groep 8 leerlingen ervaren een betere gezondheid dan Utrechtse brugklassers. Ze roken aanmerkelijk minder en drinken minder alcohol. Ze ontbijten regelmatiger en zijn vaker lid van een sportclub.

Deze en veel meer gegevens staan vermeld in de Jeugdmonitor Utrecht over het schooljaar 2007-2008, die afgelopen week verscheen bij de GGD Utrecht. Deze dienst deed een vragenlijstonderzoek onder 11686 Utrechtse brugklassers en vergeleek de uitkomsten met een eerdere studie onder groep-achters.

De uitkomsten van de jeugdmonitor en met name de grote neerwaartse verandering in gezondheid als men eenmaal brugklasser is, vormen onderwerp van discussie op het congres Recente Ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs aan middelbare scholieren dat op 8 april in Breda op het Prisma College plaatsvindt.

Tal van nieuwe organisatiestructuren, lesmaterialen en ervaringen van scholen die al met gezondheidsonderwijs zijn gestart, komen aan de orde. Want het kan niet zo blijven dat de gezondheid van twaalfjarigen keldert zodra men de middelbare school betreedt.

De toegangsprijs voor dit congres is laag (€ 75 ) omdat middelbare scholen nauwelijks beschikken over een nascholingsbudget. Wilt u naar dit congres? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing. Gaat u niet naar dit congres maar heeft u kinderen op een middelbare school? Stuur dit bericht dan door naar de mentor van de klas van uw kind. Het Julius Centrum heeft veel contacten in de zorg maar niet in het middelbaar onderwijs. En toch willen wij ook leerkrachten bereiken.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen