Huisartsenposten herkennen kindermishandeling niet

Array

kindermishandelingOver de periode januari 2005 tot augustus 2007 bezochten 193 kinderen een of meerdere keren een huisartsenpost in regio A. In totaal betroffen hun bezoeken 709 consulten. Deze kinderen waren in die periode ook aangemeld bij het voor regio A werkend Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Een expertpanel van huisartsen en kinderartsen bekeek geanonimiseerde statussen van de 193 kinderen.  Het panel stelde vast dat 24 kinderen zeer verdacht waren voor kindermishandeling.  Bij 82 van de 193 kinderen was mishandeling niet uit te sluiten: bij hen had uitvraging moeten plaatsvinden.

Kindermishandeling werd door de dienstdoende huisartsen op de huisartsenpost alleen herkend als dit op eigen initiatief door kinderen of ouders werd gemeld. Slechts éénmaal werd daarna ook volledig adequaat beleid ingezet.

Al deze onderzoeksuitkomsten publiceerde Sandra Goren, die in 2008 op deze studie bij prof. dr. Guus Schrijvers afstudeerde als arts. Haar artikel stond deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.  U vindt het als volgt: Goren SS c.a., Kindermishandeling vaak niet herkend op de huisartsenpost: retrospectief statusonderzoek bij mishandelde kinderen, Ned Tijdschr Geneeskd, 2009, 153;889.

Het emailadres van Sandra Goren (inmiddels arts zwakzinnigenzorg in opleiding)  is [email protected]. Tot zover dit bericht.

Op maandag 30 juni, 15.00 -19.00 uur start het Julius Centrum de nieuwe masterclass Spoedzorg . Zij verwelkomen dan graag zestien ervaren professionals en managers van Eerste Hart Hulpafdelingen, SEH’s, Huisartsenposten, Ambulancediensten en crisisdiensten van de geestelijke gezondheidszorg.

Wilt u in twaalf middagen (om de veertien dagen) alle nieuwe ontwikkelingen bespreken bijvoorbeeld over het organiseren van vroegtijdig signaleren van kindermishandeling op een Huisartsenpost, crisisdienst of  SEH? Wilt u uw competenties verhogen voor conflictbemiddeling, doorzetten en draagvlakverwerving? Stuur dan een mail naar Masterclass organisator Margriet Hageman op [email protected]
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen