SMC Maartenskliniek ontvangt Berkelbike dwarslaesiefiets

Array

bb-home-dwarslaesie-sciZelf fietsen en daarmee je gezondheid verbeteren, ondanks een dwarslaesie, multiple sclerose, polio of een beroerte? Het lijkt haast onmogelijk, maar het kan met een BerkelBike, een combinatie van fiets en hometrainer. Op donderdag 29 januari overhandigde wethouder Lenie Scholten van de gemeente Nijmegen de speciale fiets aan het Sport Medisch Centrum Maartenskliniek. Gemeente Nijmegen bracht door actieve fondswerving het benodigde geld bijeen. Bekijk hier een video van de Hometrainer.

Hoewel ziektekostenverzekeraars, gemeenten en overheid sport stimuleren, is sportbeoefening voor mensen met een lichamelijke beperking vaak moeilijk. Actief sporten is door kosten en door de mate van beperking vaak niet eens mogelijk. De BerkelBike geeft mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie of multiple sclerose weer nieuwe mogelijkheden om hun gezondheid te verbeteren.

Dat de BerkelBike nu in het Sport Medisch Centrum (SMC) staat, is mede te danken aan Jan Dick Bruijne. Hij heeft een dwarslaesie en was als proefpersoon nauw betrokken bij de ontwikkeling van de fiets. Hij ondervond aan den lijve de positieve effecten. Toen de fiets op de markt kwam heeft hij zich sterk gemaakt voor de aanschaf. Met hulp van gemeente Nijmegen is actief gezocht naar fondsen die een bijdrage wilden leveren aan de financiering. Met succes. De fiets is inmiddels geïnstalleerd en te gebruiken onder begeleiding van het Sport Medisch centrum. Een revalidatie-arts stelt vooraf vast of het trainen op de BerkelBike voor de patient in kwestie geschikt is.

Speciaal voor mensen met een dwarslaesie is de fiets voorzien van elektronica, met een bijbehorende fietsbroek waarin elektroden zijn verwerkt. De elektroden geven stroomprikkels aan de beenspieren, waardoor de fietser met verlamde benen toch op eigen kracht kan trainen. Het gebruik heeft positieve effecten op de gezondheid. De conditie en daarmee het afweersysteem nemen toe. Bovendien groeit de spiermassa en de stofwisseling verbetert door verhoogde doorbloeding. Spierspasmen en de kans op weefselsterfte door aanhoudende druk of wrijving (decubitus) verminderen. Door verhoogde lichaamsbeweging neemt de kans op hart- en vaatziekten af.

De BerkelBike werd donderdag 29 januari om 15.30 uur door wethouder Lenie Scholten aangeboden aan de Sint Maartenskliniek.

BerkelBike:  http://www.berkelbike.nl of http://www.berkelbike.nl/modellen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "SMC Maartenskliniek ontvangt Berkelbike dwarslaesiefiets"

  1. Wat een super uitvinding. Verlamde benen aansturen met elektronica en het schijnt nog gezond te zijn ook! Ze hebben nog meer leuke filmpjes op hun eigen website http://www.berkelbike.nl

  2. ik heb een Dwarslesie en ben 66 jaar ik heb al eens een proefrit gemaakt en er ging een wereld voor mijn open ik zou graag zo:n fiets willen hebben Maar de kosten zijn voor mij te hoog.is er een regeling die voor mij het mogelijk zou maken om in het bezit van zo”n fiets te komen. een tweede hands of een afbetalings regeling of een fonds die mij het mogelijk maakt om deze fiets te krijgen.heeft u voor mij informatie hierover. ik zou u zeer dankbaar zijn. ik wacht met zeer veel interesse op uw bericht.bij voorbaat veel dank.ik wacht op uw Email

  3. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Beste Ben,

    Ik heb voor u contact gehad met Berkelbike en u mag hen bellen.
    Zij kunnen u het beste adviseren welke fiets het meest geschikt
    voor u is. Zij kunnen u aan de hand van een vragenlijst het beste
    adviseren

    BerkelBike BV
    Helftheuvelweg 11
    5222 AV ‘s-Hertogenbosch
    Tel: 31 (0)73-7851184
    E-mail: [email protected]

    Ten aanzien van uw vraag over financiering werd ik door
    BerkelBike verwezen naar POM Revalidatietechniek. Zij zijn
    distributeur van de BerkelBike in Nederland. Hun adres is:

    POM Revalidatietechniek
    Hengstdal 3
    6522 JV Nijmegen
    Tel: 31 (0)24-3659 550
    Fax: 31 (0)24-3659 205
    E-mail: [email protected]

    http://www.pomnijmegen.nl

    Ik heb al informatie ingewonnen en voor een standaard Berkelbike
    kan u een aanvraag indienen bij de WMO vaak wordt een
    standaardbike door meestal wel toegekend als vervoermiddel.
    Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de Berkelbike als
    Sportvoorziening aan te vragen. Bij POM kan de heer Phiferons u
    verder helpen. Als u een uitgebreide Berkelbike met FES nodig
    heeft, zijn er ook wel wat mogelijkheden, maar dit zijn in een
    proeftraject bij een paar zorgverzekeringen opgenomen. Bij POM
    helpen ze u graag verder om te zien hoe ze dit voor u kunnen
    realiseren. Graag lezen we het resultaat wat u met BerkelBike en
    POM Nijmegen boekt op onze site. Ik hoop dat u ons op de hoogte
    wil houden van uww vorderingen. Andere patienten en zorgverleners
    kunnen hier hun voordeel mee doen. Zou u mij op de hoogte willen
    houden. u mag mij ook bellen 0318 803054

    Veel Succes!!

    Janine Budding, Medicalfacts

Comments are closed.

Recente artikelen