Terminale thuiszorg wankelt niet, niet meer en toch nog wel

Array

thuiszorgIn de PH.Nieuwsbrief van begin januari stond het bericht dat de thuiszorg wankelt.

Diverse transferverpleegkundigen beaamden dat.  Ondergetekende heeft hen daarover aan het woord gelaten.

Een voorlichter van het Centrum Indicatiestelling Zorg mailde afgelopen dagen:

In PH nieuwsbrieven van de afgelopen weken wordt geschreven over het wankelen van de terminale thuiszorg (PTZ), omdat de verpleging die noodzakelijk is vanwege medisch specialistische zorg, niet meer tot de AWBZ-aanspraken zou behoren en het CIZ hier dan ook niet meer voor indiceert. Dit omdat dit type verpleegkundige zorg tot de aanspraken op de Zorgverzekeringswet zou behoren (artikel 2.11 Besluit Zorgverzekering) en er hiermee volgens artikel 2 lid 1 van het Bza geen aanspraak is op AWBZ-zorg. In de CIZ Indicatiewijzer zou dit ook zo zijn beschreven. Het CIZ wil hier graag laten weten dat er sprake is van een misverstand. In het genoemde artikel van het Besluit Zorgverzekering is namelijk voor twee doelgroepen een uitzondering gemaakt. Dit voor de palliatieve terminale zorg en voor de thuisbeademing. Er zijn dus geen wijzigingen in de aanspraken en uitvoering rondom de indicatiestelling bij palliatieve terminale zorg aangebracht. Hoe het CIZ indiceert bij PTZ is beschreven in hoofdstuk 8 van onze Indicatiewijzer. In het hoofdstuk Verpleging wordt bij de paragraaf rondom de afbakening ZVW en AWBZ ook melding gemaakt van de uitzonderingen.

Dus voor het CIZ hoeft dat wankelen van terminale thuiszorg niet plaats te vinden. Joop Jaspers leidt de zorgkantoren van UNIVE in Noord-Brabant. Hij mailt:

Het ziet er naar uit dat er een voorlopige oplossing voor het gesignaleerde probleem gaat komen. In een landelijk overleg met o.a. VWS, ZN, NZa, ActiZ, NVZ is afgesproken dat in principe de bekostiging van deze zorg in 2009 nog via de zorgkantoren blijft lopen. Daar moet nog wel een en ander voor geregeld worden, omdat er door het CIZ geen indicaties meer voor worden afgegeven. Tegelijkertijd wordt een traject opgestart, om te zorgen dat per 2010 deze vormen van verpleging via de Zorgverzekeringswet betaald en gecontracteerd kunnen worden. De maatregel wordt dus niet teruggedraaid, maar de implicaties voor de korte termijn wel. Omdat de landelijke berichtgeving hierover wat traag verloopt, lijkt het mij handig om jullie Nieuwsbrief alvast te informeren. Intussen blijft het tobben voor de transferverpleegkundigen. Ondergetekende citeert een van hen: De situatie is zeer zorgelijk. Steeds vaker krijgen transfer verpleegkundigen te maken met zorg die niet gefinancierd kan worden of waarvan het onduidelijk is hoe dit gefinancierd moet worden. Betrokken instanties lijken niet op de hoogte te zijn van de vernieuwde regels en schuiven de verantwoordelijkheid op het bord van de transferverpleegkundige. Enkele voorbeelden: Zorg voor tracheacanules, Infusietherapie, Injecteren en wondzorg, Verpleegkundige zorg aan kinderen die gedefinieerd wordt als gebruikelijke zorg (dus geleverd moet worden door de ouders).

Tot zover deze berichten van het CIZ,  de Brabantse zorgkantoren en transferverpleegkundigen. Op het  congres Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling, de AWBZ en de WMO wordt teruggekomen op de problematiek van de bekostiging van nazorg na ziekenhuisontslag.

Dit congres vindt plaats op 27 maart in het Utrechtse Domus Medica, het KNMG hoofdkwartier. Staatssecretaris Bussemaker opent dat congres. Wilt u aan dit congres deelnemen? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen