CZ: Fysiotherapeuten geroyeerd na fraude

fraude-zorgZorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar voor 1 miljoen euro aan fraude opgespoord. In drie fraudegevallen heeft de strafrechter een veroordeling uitgesproken. Zo werd een fysiotherapeut uit Limburg wegens het fingeren van artsverwijzingen veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur dienstverlening en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. CZ vorderde vorig jaar voor 1 miljoen euro aan valse nota’s terug. Daaronder is het geld dat twee fysiotherapeuten uit Limburg moesten terugbetalen nadat ze vorig jaar door een rechter zijn veroordeeld. Van alle verzekerden die zorgverzekeraar CZ royeert omdat ze gefraudeerd hebben komt de helft uit Limburg.

Het ging om fysiotherapeuten die valse artsverwijzingen schreven of rekeningen indienden voor behandelingen die niet zijn uitgevoerd. CZ heeft ook nog een rechtszaak lopen tegen het inmiddels failliete Opvang Zwerfjongeren Limburg. Die stichting zou drie jaar lang CZ hebben misleid met valse rapporten over de begeleiding van zwerfjongere

Een andere fysiotherapeut uit Limburg kreeg een taakstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf wegens behandelingen die hij niet had uitgevoerd maar wel had gedeclareerd. Een Amsterdamse tandarts die op grote schaal CZ en andere verzekeraars had getild met declaraties van niet uitgevoerde behandelingen kreeg 2 ¿ jaar celstraf plus een half jaar voorwaardelijk. De zorgverleners hebben het geld inmiddels teruggestort of zijn veroordeeld dat te doen. Ze zijn bij CZ geroyeerd.
Er loopt nog een strafzaak tegen de directie van een Limburgse instelling die CZ over een periode van 3 jaar heeft proberen te misleiden met valse rapporten over begeleiding van zwerfjongeren. De (inmiddels failliete) instelling fingeerde een groot aantal uren ‘geboden’ hulp en advies.

CZ heeft vorig jaar 8 verzekerden geroyeerd nadat ze tegen de lamp waren gelopen met valse nota’s.
Van de 210 onderzochte gevallen van vermoedelijke fraude werd in tien procent daadwerkelijke fraude vastgesteld. Er werden zeven verzekerden en 1 zorgverlener op een landelijke zwarte lijst gezet. Door intensiever speuren is het CZ gelukt om binnen enkele jaren drie keer zoveel aan fraude op te sporen.
Zorgverzekeraar CZ heeft 3,3 miljoen verzekerden.
Bron: CZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen