Enbrel beschikbaar voor jonge psoriasis patiënt

enbrel-packshotsVanaf vandaag beschikken artsen over een belangrijke aanvullende behandelmogelijkheid voor jonge patientjes met psoriasis. Dermatoloog dr. M.M.B. Seyger van het St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen vindt dat buitengewoon behoedzaam moet worden omgegaan met medicatie tegen psoriasis voor kinderen.

„Ieder kind is uniek en voor een goede psoriasiszorg dient het ’op maat’ te worden behandeld. Dat moet ook met deze injecties, die al wel worden gegeven aan patientjes met jeugdreuma.” Marieke Seyger stelt dat de injecties voorlopig alleen in een ’academische omgeving’ moeten worden toegediend. „En ik vind dat er op landelijk of Europees niveau eigenlijk een registratie van dergelijke systematische middelen bij kinderen zou moeten worden opgezet.”

Nederlandse kinderen met psoriasis kregen de nieuwe Enbrel-injecties nog niet. Het middel werd uitgetest in de Verenigde Staten en Canada. Na 12 weken had het nieuwe middel bij 57 procent van de kinderen effect: bij hen waren de psoriasisproblemen met 75 procent verminderd.

Zoals u wellicht weet, wordt Enbrel® (stofnaam: etanercept, behorend tot de nieuwe klasse van biologicals) sinds 2004 voorgeschreven aan volwassen psoriasispatienten. De introductie van de biologicals werd toen verwelkomd als een doorbraak, omdat veel patienten niet afdoende behandeld konden worden met de bestaande therapieen.

Voor jeugdpsoriasis was er echter tot dusver nog geen biological verkrijgbaar. Daarom is Wyeth verheugd, dezer dagen medisch specialisten (dermatologen, reumatologen) te kunnen informeren over de registratie van de eerste biological voor toepassing bij kinderen vanaf 8 jaar met ernstige plaque psoriasis, die niet afdoende behandeld kunnen worden met systemische- of lichttherapieen.

De betekenis hiervan is als volgt:

  • Dit is goed nieuws voor vele van de naar schatting 400 kinderen met ernstige plaque psoriasis. Bij éénderde van de volwassenen met psoriasis is de aandoening al vóór het 16e jaar begonnen;
  • Psoriasis is een zeer belastende aandoening. Niet alleen fysiek met pijn en jeuk, maar ook door de psychosociale gevolgen ervan. Die kunnen juist bij jeugdige patienten heel zwaar wegen. Er wordt wel gesteld: “Psoriasis behandelen = behandelen van kwaliteit van leven”. Dat geldt zéker ook voor opgroeiende jeugd;
  • De nu verkregen jeugdindicatie onderstreept dat etanercept bij zowel volwassenen als kinderen goed verdragen wordt;
  • Er is een groeiende maatschappelijke roep om speciaal voor kinderen meer geneesmiddelen-onderzoek te doen en betere geneesmiddelen te ontwikkelen. Wyeth onderstreept die noodzaak, en de ontwikkeling van Enbrel voor kinderen is een exponent daarvan.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen