Euthanasiepraktijk België veiliger bij grotere transparantie

Array

handenEen meer transparante procedure zoals in Nederland zou de euthanasiepraktijk in Belgie nog veiliger en kwaliteitsvoller kunnen maken. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van onderzoekers Tinne Smets, Johan Bilsen en Luc Deliens van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in samenwerking met enkele collega’s uit Gent en Amsterdam.Met 705 euthanasiegevallen, ligt het cijfer van 2008 bijna drie keer hoger dan in 2003, toen 235 gevallen geregistreerd werden. In 2007 ging het om 495 aangiftes. Sinds de euthanasiewet op 22 september 2002 in werking trad, kozen al 2.689 Belgen voor euthanasie. Tachtig procent van de mensen die in 2008 voor euthanasie kozen, of 564 personen, was kankerpatient. In Belgie is de euthanasiewetgeving in heel korte tijd tot stand gekomen, na een kort en heftig debat, waardoor er geen consensus bestond onder de artsen. In Nederland werd de beslissing voorafgegaan door een jarenlang debat, op grond van ervaringen uit de medische praktijk. De onderzoekers concluderen dat een transparanter procedure de maatschappelijke controle op de euthanasiepraktijk verbetert en vergemakkelijkt.

De registratie- en controlemechanismen in Belgie en Nederland zijn gelijklopend, maar in Belgie geven artsen euthanasiegevallen anoniem aan. In Nederland staat de naam van de arts op het formulier; de Nederlandse artsen zouden dat positief vinden omdat ze de feedback van de euthanasiecommissie nuttig vinden. De Nederlandse artsen spelen ook meer gegevens door, zodat de commissie over meer informatie beschikt dan de Belgische.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen