NAPCO: “Apotheken in het rood”

Array

napcoCirca tweehonderd zelfstandige apotheken komen dit jaar in financiele nood als het voorgestelde vergoedingssysteem van de apotheek doorgaat. Vooral apothekers die kortgeleden een apotheek hebben overgenomen of onlangs grote investeringen hebben gedaan, krijgen het zwaar. Dat stelt Sander Benraad, voorzitter van NAPCO, de vereniging die opkomt voor de belangen van zo’n 365 zelfstandige apothekers.

Benraad: “Als de rente op de goodwill niet meer betaald kan worden, hebben deze apothekers een groot probleem. Wanneer de aangekondigde financiele maatregelen doorgaan, teren apothekers zwaar in op het inkomen. Dat betekent overname door een keten of sluiting en een groot risico op een faillissement.”Veel apotheken hebben het al zwaar omdat zorgverzekeraars sinds vorig jaar een preferentiebeleid voeren. Hierdoor mogen de verzekeraars zelf beslissen welke groepen geneesmiddelen zij vergoeden. Omdat apothekers vroeger prijsafspraken maakten met geneesmiddelenproducenten, lopen zij daardoor grote kortingen mis. Daarbij is het tarief dat apothekers voor recepten bij verzekeraars kunnen declareren volgens NAPCO niet kostendekkend.

Benraad stelt dat er sprake is van een nieuwe werkelijkheid. “Apothekers moeten veranderen. Dat begint bij het accepteren van een andere rol in het behandelproces. Bovendien komt er een andere tariefstructuur. En we moeten investeren in innovaties. Maar daarvoor moet dan wel geld beschikbaar blijven. Dat geld moet onder meer komen van de zorgverzekeraars die bereid zijn te betalen voor innovatiefarmacie. NAPCO onderzoekt de mogelijkheden om gezamenlijk afspraken te maken met zorgverzekeraars, die niet met iedere individuele apotheker willen overleggen. We kijken nu wat er mogelijk is om binnen de mededingingswet te onderhandelen met zorgverzekeraars. Dat is andere beroepsgroepen ook gelukt. Zo werken huisartsen in coöperaties om een vuist te maken naar de zorgverzekeraar. Op zoiets broeden wij nu ook.”

Raymond Kolman, apotheker, namens de Verenigde Kring-apothekers Nederland:
“In de afgelopen jaren hebben apothekers een deel van hun bedrijfskosten betaald uit de inkoopvoordelen op medicijnen. Door de invoering van het preferentiebeleid zijn deze inkoopvoordelen vrijwel verdwenen, waardoor het werk in de apotheek nu volledig gefinancierd moet worden uit de receptvergoeding. Deze overgang gaat niet zonder slag of stoot. Voorlopig is het tarief dat apothekers ontvangen nog lang niet kostendekkend en dat zorgt op korte termijn vooral voor problemen bij apothekers die recent hebben geïnvesteerd. Jammer genoeg lijken de apothekers de overheid en zorgverzekeraars niet van de ernst van de situatie te kunnen overtuigen. Men wacht de eerste faillissementen af voordat er maatregelen worden genomen. Er zijn zelfs zorgverzekeraars die vinden dat er te veel apotheken zijn en dat het niet erg is als er een paar verdwijnen. Onder dit soort omstandigheden is het niet vreemd dat veel apothekers zich op dit moment ongerust maken over de voortgang van hun bedrijf.”

Bron: NapCo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen