Nieuwe studie naar reuma spaart dieren

willy-van-heumenEen nieuw onderzoeksmodel voor reuma waarbij geen proefdieren worden gebruikt, is bekroond met een prijs van de Stichting Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren.
De Willy van Heumenprijs is een prijs die eens in de twee jaar door de Stichting ‘Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren’ wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen dat het gebruik van proefdieren voor medische doeleinden wordt beperkt tot de werkelijk noodzakelijke proefnemingen en dat alternatieven voor het gebruik van proefdieren zo goed mogelijk worden benut.
De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 Euro, naar eigen inzicht van de winnaar te besteden aan het welzijn van dieren.

‘Willy van Heumen’

Met ‘Willy van Heumen’ duiden wij iemand aan die te kennen heeft gegeven anoniem te willen blijven en die zeer begaan was met het welzijn van dieren in het algemeen en van proefdieren in het bijzonder.
Deze persoon heeft een deel van zijn erfenis bestemd voor proefdieren en daarvoor een stichting opgericht, die thans de naam Stichting ‘Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren’ draagt. Hij wilde daarmee een bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal dierproeven en aan de verbetering van het lot van proefdieren.
De oprichter, die een kunstminnend persoon was, heeft tevens opdracht gegeven aan de Brabantse beeldhouwer Joep Coppens om een kunstwerk te vervaardigen waarin uitdrukking wordt gegeven aan de erkentelijkheid die de mensheid verschuldigd is aan alle dieren die ten behoeve van de medische wetenschap en de gezondheidszorg zijn en worden gebruikt.
Dit heeft geresulteerd in het hiernaast getoonde bronzen beeldhouwwerk, getiteld ‘Hommage’. Een verkleind model hiervan wordt als de hierboven bedoelde wisseltrofee gebruikt.

Prijsuitreiking
Op 7 januari 2009 is de Willy van Heumenprijs voor het eerst uitgereikt en wel aan Prof. dr. T.J.W. Huizinga voor het door hem en zijn team van het Leids Universitair Medisch Centrum verrichte onderzoek naar de ontwikkeling en validatie van een in-vitromodel voor onderzoek en behandeling van reumatische aandoeningen.
Verdere prijstoekenningen zullen in het najaar van elk oneven jaar plaats vinden, te beginnen in 2011.

Tom Huizinga van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde de nieuwe methode met TNO. Tot nu toe moesten reumaonderzoekers vaak gebruikmaken van proefdieren omdat ze zo het beste een complexe ziekte kunnen nabootsen. Met het nieuwe model zijn dieren niet nodig. Het model combineert twee relevante celtypen, waardoor ook de complexere ziekteprocessen te bestuderen zijn. Bij reuma is nog niet bekend hoe de ziekteprocessen in het lichaam verlopen. „Met het prijswinnende onderzoeksmodel zijn processen te bestuderen die op celniveau verantwoordelijk zijn voor reuma”, aldus het LUMC.

Ook is het mogelijk effecten van nieuwe geneesmiddelen te testen zonder dat daarvoor proefdieren nodig zijn. (ANP)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen