Veel onduidelijk over werkhervatting na operatieve ingreep

Array

vrouwWerkhervatting na gynaecologische ingrepen, zelfs na kijkoperaties, duurt erg lang. Het gevolg is dat men moeilijk aan de slag komt of zelfs arbeidsongeschikt raakt. Vaak gaat dit gepaard met onzekerheid, terugval van algehele gezondheid en veel mentale problemen bij patienten. Artsen geven vaak onduidelijke of tegenstrijdige adviezen na een operatie. Daarom start VU medisch centrum samen met verschillende beroeps- en patientenverenigingen een groot onderzoek om te komen tot een multidisciplinaire richtlijn voor postoperatieve adviezen rond werkhervatting. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.

Er bestaat een grote behoefte bij zowel artsen als patienten aan betere afstemming over werkhervatting, niet alleen na gynaecologische operaties maar ook na andere chirurgische ingrepen. Er is sprake van veel onzekerheid bij patienten en hun werkgevers over wat wel en niet kan, mede door tegenstrijdige adviezen van artsen. Eén van de mogelijke oorzaken is onvoldoende kennis en afstemming bij huis-, bedrijfsartsen en gynaecologen over het effect van operaties op het herstel en terugkeer naar werk. Daarnaast is weinig bekend over problemen die patienten ervaren bij fysiek en mentaal herstel na een operatie, met (mogelijk) verlies aan kwaliteit van leven, langdurig ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Uit onderzoek blijkt dat er geen duidelijke richtlijnen bestaan hoe mensen na een chirurgische ingreep weer aan de slag kunnen. Gevolg hiervan is dat mensen te lang uit het werkproces blijven en er dan grote risico’s zijn op structurele uitval uit het arbeidsproces. Ook geeft onderzoek aan dat langdurige arbeidsongeschiktheid bijdraagt aan een slechte gezondheid en een minder psychisch welbevinden en zelfs een verhoging van het mortaliteitscijfers. Ondanks al deze negatieve effecten van (te) late werkhervatting wordt weinig aandacht besteed aan werkhervatting door de behandelend specialisten. Zij lijken onvoldoende op de hoogte zijn van de fysieke belasting van de verschillende beroepen bij werkhervatting. Daarnaast hebben de behandelende specialisten in de periode voor, tijdens en na de operatie onderling geen contact over dit onderwerp. Naast het gebrek aan goede informatie is de patient vaak ook onzeker over het postoperatieve herstel en belastbaarheid bij het werk.
Er is dus een grote behoefte aan multidisciplinaire adviezen en ondersteuning voor werkhervatting zowel bij professionals als bij patienten.

Dit onderzoek beoogt een dergelijke richtlijn te ontwikkelen voor de betrokken artsen en tevens inzicht te geven in de problemen en behoeften die patienten na de operatie hebben. Het doel is om samen met patienten en artsen een weblog te ontwikkelen die patienten op maat ondersteuning bij herstel en duidelijke adviezen voor werkhervatting biedt. Dit weblog stelt patienten tevens in staat makkelijk vragen aan hun artsen te stellen.

Onderzoeksinstituut EMGO en afdeling sociale geneeskunde doen daarom samen met verloskunde en gynaecologie VUmc, vier medische beroepsverenigingen (huisartsen, gynaecologen, bedrijfs- en verzekeringsartsen) en twee patientenorganisaties (NPCF en Welder) dit onderzoek om te komen tot een duidelijke richtlijn en patienten weblog. Het onderzoek, dat wordt bekostigd door ZonMw, is inmiddels gestart en wordt afgerond in 2010.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen