Acetylsalicylzuur voorkomt hart- en vaatziekten bij diabetes niet

acetylsalicylzuurPatienten met diabetes mellitus hebben een 2-5 keer verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Hoewel de beschermende werking van acetylsalicylzuur bij hoogrisicopatienten zonder symptomatische hart- en vaatziekten niet onomstotelijk is vastgesteld, wordt dit middel regelmatig voorgeschreven voor primaire cardiovasculaire preventie bij diabetespatienten.  De resultaten van deze studie moet men ook in het licht zien van een recente studie in het BMJ, waarbij het ook niet mogelijk bleek met regelmatige inname van acetylsalicylzuur om hartinfarcten te voorkomen bij mensen met diabetes.2 In een redactioneel commentaar werd dan ook gepleit voor het aanpassen van bestaande richtlijnen, waarbij er geen plaats lijkt te zijn voor acetylsalicylzuur voor de primaire preventie van atherosclerotische aandoeningen bij patienten met DM2.

Na ruim 4 jaar follow-up werden 154 atherosclerotische complicaties gezien: 68 in de acetylsalicylzuurgroep (13,6 per 1000 persoonsjaren) en 86 in de placebogroep (17,0 per 1000 persoonsjaren) (hazardratio (HR): 0,80; 95%-BI: 0,58-1,0). Het overlijdensrisico was niet significant verschillend tussen beide groepen: 34 patienten in de acetylsalicylzuurgroep en 38 in de placeboarm (HR: 0,90; 95%-BI: 0,57-1,14).
Consequenties voor de praktijk
Onderzoeksvraag
Is een lage dosis acetylsalicylzuur effectief voor de primaire preventie van atherosclerotische complicaties bij patienten met diabetes mellitus type 2 (DM2)?1
Hoe werd dit onderzocht?
Er werden 2539 patienten met DM2 zonder evidente atherosclerose gerandomiseerd voor de behandeling met acetylsalicylzuur (81 of 100 mg) of placebo. Primaire uitkomstmaat was een atherosclerotische aandoening, zoals cardiale ischemie, CVA, perifeer vaatlijden of dood door welke oorzaak ook.
Belangrijkste resultaten
Waarom dit onderzoek?
Patienten met diabetes mellitus hebben een 2-5 keer verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Hoewel de beschermende werking van acetylsalicylzuur bij hoogrisicopatienten zonder symptomatische hart- en vaatziekten niet onomstotelijk is vastgesteld, wordt dit middel regelmatig voorgeschreven voor primaire cardiovasculaire preventie bij diabetespatienten.
Onderzoeksvraag

Literatuur
1 Ogawa H, Nakayama M, Morimoto T. Low-dose aspirin for primary prevention of atherosclerotic events in patients with type 2 diabetes. JAMA. 2008;300:2134-41.
2 Belch J, MacCuish A, Campbell I. The prevention of progression of arterial disease and diabetes (POPADAD) trial: factorial randomised placebo controlled trial of aspirin and antioxidants in patients with diabetes and asymptomatic peripheral arterial disease. BMJ. 2008;337:a1840.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen