Bij Kliniek Silhouet voerden een Belgische huisarts en een Belgische hart-longchirurg borstvergrotingen uit

0
756

pascal_duijsters1De eigenaars van de klinieken van Silhouet blijken twee Belgen: Pascal Duijsters, een huisarts uit Hamont, en Rik Vercoutere, een hart-longchirurg  uit Beernem. De gewraakte borstvergrotingen zijn uitgevoerd door Rik Vercoutere, een Belgische hart-longchirurg van Silhouet. Niet onderricht als Plastisch Chirurg. Zijn collega Pascal Duijsters, tevens medisch directeur van de kliniek, is huisarts en net als Vercoutere totaal niet gespecialiseerd in de plastische chirurgie. Vier vrouwen belandden met letsel bij plastisch chirurg Roel Fresow, nadat hun borsten waren vergroot bij privékliniek Silhouet in Breda en Weert. Fresow: ‘Ik ben geschrokken van wat ik zag.’ Instanties eisen meer toezicht op privéklinieken.  Beide heren vermeden dit volgens patienten door zich ‘cosmetisch arts of chirurg’ te noemen, een titel die onbeschermd is, in tegenstelling tot de beroepsnaam ‘plastisch chirurg’.

Hoe kan het dat een huisarts en een hart-longchirurg neusvergrotingen, borstvergrotingen en liposucties uitvoeren met in minstens vier gevallen ernstige schade? En waarschijnlijk meer, zegt de Helmondse plastisch chirurg Roel Fresow, die weet van diverse collega-artsen die Silhouetslachtoffers hebben behandeld.Silhouet blijkt bij andere klinieken voor plastische chirurgie in de regio ook al niet echt goed bekend. Woordvoerder Harry Smits van de Bergland kliniek in Tilburg: “We kennen ze zoals we andere klinieken in de buurt ook kennen. Maar contact is er eigenlijk nooit.”

Wat Smits, naar eigen zeggen, wel altijd bevreemdde, was dat Silhouet lagere tarieven hanteerde dan de meeste andere privéklinieken.

Het probleem is dit: wie in Nederland een privékliniek begint en zich niet zelf aanmeldt bij de Inspectie voor Gezondheidszorg kan zijn goddelijke gang gaan, weet woordvoerder Wouter van der Horst van de inspectie.

” Vaak wijst iemand je pas op zo’n privékliniek als daar toestanden zijn. Dan ga je controleren. Maar dan is het al te laat.”

De organisatie van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en de inspectie willen snel een verplichte registratie van privéklinieken, met verplichte controles. ” Daar is het ministerie wel mee bezig, maar het gaat erg langzaam”, zegt Van der Horst.


joomla 1.5 statistics