Gezonde levensverwachting neemt toe

Array

ouderen1Niet alleen leven Nederlanders steeds langer, ze leven ook meer jaren zonder lichamelijke beperkingen. De verwachte levensduur zonder deze beperkingen nam in de afgelopen kwart eeuw met ruim 5 jaar toe. Verder steeg bij mannen ook de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid. Het verwachte aantal levensjaren zonder chronische ziektes nam echter af.

Vooral mannen leven steeds langer in goede gezondheid
Sinds begin jaren tachtig is bij mannen de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid toegenomen van 60 naar bijna 65 jaar in 2007. Ook de levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen is met ongeveer 5 jaar toegenomen, tot bijna 71 jaar. De levensverwachting zonder chronische ziektes daalde echter naar 48 jaar.Minder vooruitgang bij vrouwen
Anders dan bij mannen is de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid bij vrouwen niet toegenomen. Al sinds de jaren tachtig is deze met ongeveer 63 jaar vrij constant. Doordat de totale levensverwachting van vrouwen wel licht is toegenomen, betekent dit dat vrouwen tegenwoordig een groter deel van hun leven doorbrengen in minder goed ervaren gezondheid.

Winst boekten vrouwen wel bij de levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen. Deze nam ongeveer even sterk toe als die van mannen, van ongeveer 64 jaar in 1983 naar 70 jaar in 2007. Ook bij vrouwen daalde de levensverwachting zonder chronische ziektes. De daling was nog sterker dan bij mannen. In 2007 mocht een vrouw bij geboorte 42 ziektevrije jaren verwachten.

Meer chronische ziektes, maar minder beperkingen
Bij zowel mannen als vrouwen stijgt de levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen, terwijl de levensverwachting zonder chronische ziektes tegelijkertijd daalt. Ondanks chronische ziektes zijn mensen dus vaker in staat om zonder lichamelijke beperkingen te leven. Het toegenomen gebruik van hulpmiddelen (bijvoorbeeld rollators) en betere chirurgische mogelijkheden (bijvoorbeeld het plaatsen van kunstgewrichten) spelen hierbij een rol. De toename van het aantal jaren met chronische ziektes kan worden verklaard door eerdere diagnose en betere behandelingsmethoden. Het gevolg hiervan is wel dat mensen langer met een ziekte leven.

Bron: CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen