Medicom: (Ziekenhuis)apothekers en huisartsen geven PharmaPartners ontwikkelopdracht voor aansluiting op het landelijk EPD

De Pharmacom®-Raad, de Medicom®-Raad en de Zamicom®-Raad hebben groen licht gegeven voor het ontwikkeltraject dat nodig is voor deelname aan het landelijk Elektronisch Patientendossier. ICT-leverancier PharmaPartners BV heeft voor de eerste versie naar verwachting een jaar nodig. Dit betekent dat 930 apotheken (48% van de markt), 2010 huisartsen (32,5% van de markt) en 44 ziekenhuis- en instellingsapotheken (43% van de markt) naar verwachting vanaf begin 2010 klaar zullen zijn voor aansluiting op het landelijk netwerk.
De beslissing van de drie gebruikersraden is een logisch gevolg van recente ontwikkelingen. De Wet op het EPD, die op dinsdag 20 en donderdag 22 januari werd besproken in de Tweede Kamer, verplicht zorgverleners tot deelname. Huisartsen en apothekers lopen bovendien een eenmalige subsidie mis wanneer zij niet op tijd klaar zijn voor aansluiting op het Landelijk Schakel Punt. De apothekersorganisatie KNMP heeft zich achter invoering geschaard door met VWS een manifest te ondertekenen waarin staat dat alle apotheken voor 1 januari 2010 zijn aangesloten. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft die stap nog niet gezet, maar tijdens het Kamerdebat met minister Klink bleken er nieuwe openingen voor gesprek te zijn.
Ondanks de commotie in de media en vraagtekens die zorgverleners zetten bij de haalbaarheid, stabiliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van het landelijk dossier, is de trein in gang gezet. Het debat in de Tweede Kamer resulteerde in uitstel van een eerder genoemde invoerdatum – 1 september 2009 – maar niet in afstel. Of ook de ‘deadline’
1 januari 2010 vervalt, is nog niet duidelijk.


Positieve ontwikkeling

Een landelijk elektronisch patientendossier is een positieve ontwikkeling. Daarover bestaat wat PharmaPartners en haar gebruikers betreft geen discussie. Discussie is er wel over de randvoorwaarden. De drie gebruikersraden van PharmaPartners maken zich sterk voor een goed voorbereide, fasegewijze overgang van lokale en regionale communicatiestructuren naar het landelijk EPD. Wat betreft de beleidsmatige aspecten, zoals aansprakelijkheid en de financiele onderbouwing, scharen de raden zich achter het beleid van de apothekersorganisatie KNMP en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Zelf zullen zij in gesprek met gebruikersverenigingen van andere informatiesystemen, Nictiz en VWS de nadruk leggen op de zorginhoudelijke en praktische aspecten van het landelijk EPD. Daarbij zien de raden de toezeggingen die minister Klink op 22 januari in de Tweede Kamer deed als zeer bemoedigend. Klink beloofde de juiste balans tussen zorgvuldigheid en tempo te betrachten en pas tot invoering van het EPD over te gaan wanneer het veilig kan en inzage voor de patient gerealiseerd is.


Behoud lokale en regionale structuren

Lokaal bieden Pharmacom®/Medicom®-samenwerkingsverbanden vooralsnog veel meer mogelijkheden voor communicatie en samenwerking tussen apothekers en huisartsen dan het landelijk EPD. De gebruikersraden van Pharmacom® en Medicom® hebben
daarom bij VWS aangedrongen op behoud hiervan binnen het landelijk netwerk. Die toezegging heeft VWS gedaan. Ook de regionale OZIS-structuren voor dienstwaarneming van apotheken en huisartsen kunnen blijven bestaan zo lang het landelijk EPD geen gelijkwaardige functionaliteit biedt. De meerwaarde van het landelijk EPD zit op dit moment vooral in de uitwisseling van gegevens tussen diverse hulpverleners uit de eerste (huisartsenzorg, openbare apotheken) en tweede lijn (ziekenhuizen) die opereren op het grensgebied van verschillende regionale samenwerkingsverbanden (OZIS-structuren).

Verantwoordelijkheid bij huisapotheek en huisarts
In de aanloop naar het landelijk EPD zal de Pharmacom®-Raad blijven pleiten voor het beleggen van de verantwoordelijkheid voor het medicatiedossier bij één huisapotheek. De raad vreest kwaliteitsverlies door versnippering van het dossier wanneer dit niet gebeurt. De eindverantwoordelijkheid voor het medisch dossier is inmiddels door VWS belegd bij de huisarts van inschrijving.
Een praktisch punt dat zowel de Pharmacom®- als de Medicom®-Raad zorgen baart, is de werkbaarheid van de UZI-pas. Het is voor huisartsen onwenselijk om op verschillende locaties met verschillende passen te moeten werken. In de apotheek zouden apothekers en assistenten met één keer inloggen moeten kunnen volstaan.
Burger Service Nummer
De ontwikkeling voor ondersteuning van het werken met het Burger Service Nummer (BSN) is door PharmaPartners al eerder opgepakt. Gebruikers van de informatiesystemen Pharmacom® (apotheken), Medicom® (huisartsen), Hapicom® (huisartsenposten), Fysicom® (fysiotherapeuten in gezondheidscentra), Zamicom® (ziekenhuisapotheek) en Klinicom® (voorschrijfsysteem voor specialisten) beschikken voor 1 juni 2009 over de vereiste ondersteuning voor het werken met het BSN.
Over PharmaPartners
PharmaPartners BV is het bedrijf achter het eHealth Information Concept; een ICT-concept dat samenwerkende zorgverleners geïntegreerde zorgsystemen biedt en toegang geeft tot betrouwbare, actuele en complete (patienten)informatie. Bovendien ondersteunt het concept de communicatie en samenwerking op lokaal en regionaal niveau. In totaal zijn ruim 3.000 zorgverleners aangesloten op één van de 220 samenwerkingsverbanden die geautomatiseerd zijn door PharmaPartners. Binnen deze samenwerkingsverbanden delen apotheken, poliklinische apotheken, huisartsen, huisartsenposten en fysiotherapeuten noodzakelijke patientgegevens en is functionaliteit beschikbaar die de samenwerking ondersteunt, zoals elektronische receptuitwisseling, een gezamenlijk in te richten post voor herhaalmedicatie, een geneesmiddelenformularium en samenwerkingsprotocollen. Samen verlenen deze samenwerkingsverbanden zorg aan ruim 7,5 miljoen Nederlanders. Communicatie en uitwisseling van (patient)gegevens verloopt via eHealthNet, de veilige infrastructuur van PharmaPartners.
HI●Systems, de dochteronderneming van PharmaPartners BV, levert het ziekenhuisapotheekinformatiesysteem Zamicom® en het elektronisch voorschrijfsysteem voor medisch specialisten Klinicom®.

Recente artikelen