Voorlichtingsbureau MVO: Margarine beter voor peuter dan echte boter
ArrayPeuter te mager?
Peuters die te mager zijn kunnen beter extra onverzadigde vetten eten dan extra verzadigde vetten. Uit een gisteren gepubliceerd artikel blijkt dat peuters te dun zijn en te weinig goede vetten binnenkrijgen. In het televisieprogramma Man bijt hond werd gisteravond op ludieke wijze gesuggereerd om halvarine te vervangen door roomboter. Helaas krijgen peuters door het opvolgen van deze adviezen vooral meer slechte verzadigde vetten binnen. Veel beter is om halvarine te vervangen door margarine en voldoende vloeibare vetten te gebruiken bij het warm eten. Peuters en kleuters hebben gemiddeld een lagere inname van vitamine D dan aanbevolen. Het gebruik van margarine en halvarine speelt hierbij een rol. Een grote groep kinderen besmeert niet dagelijks alle boterhammen met margarine of halvarine. Kinderen die dat wel doen halen gemiddeld genomen de aanbeveling voor vitamine D wel. Dit blijkt uit TNO onderzoek in opdracht van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Olien naar het eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar.Magere peuters zijn steeds meer een bron van zorgen voor consultatiebureauartsen, zo meldt de Artsenvereniging Jeugdgezondheidszorg. Ouders die bang zijn voor overgewicht, onthouden hun kinderen soms belangrijke voedingsstoffen. Dit blijkt vooral te gaan om goede, onverzadigde vetten. Uit grootschalig RIVM onderzoek1, een voedselconsumptiepeiling onder kinderen van 2 tot en met 6 jaar, blijkt dat het aandeel van vet in hun voeding goed is. Wel is het type vet in de voeding van veel jonge kinderen ongunstig. Het besmeren van brood, het gebruik van vloeibaar vet bij de warme maaltijd en het eten van voldoende (vette) vis zijn de aanbevolen maatregelen om meer goede onverzadigde vetzuren binnen te krijgen.
Margarine en halvarine zijn niet alleen belangrijke bronnen van goede onverzadigde vetzuren, maar ook van de essentiele vetzuren linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3). Uit het TNO-onderzoek2 blijkt dat kinderen die hun boterham altijd besmeren gemiddeld een hogere inneming van deze vetzuren hebben ten opzichte van kinderen die soms of niet smeren.
Resultaten
Uit het TNO onderzoek blijkt dat er verbetering mogelijk is in het smeergedrag van jonge kinderen: 14,8% van alle kinderen tot en met 6 jaar besmeert het brood niet, 66,6% besmeert het brood soms, en slechts 18,7% besmeert het brood altijd met margarine of halvarine. Margarine of halvarine uit een kuipje is onmisbaar voor kinderen in de groei. Het bevat veel goede onverzadigde vetten en weinig slechte verzadigde vetten. Ook is het een belangrijke bron van vitamine A en D. Het brood besmeren is een eenvoudige manier om goede vetten en vitamines binnen te krijgen.
Vitamine D
De inname van vitamine D van peuters is gemiddeld lager dan de aanbeveling. Slechts 60 procent van depeuters gebruikt een supplement voor vitamine D. Uit het TNO onderzoek blijkt dat peuters die altijd hun boterham besmeren de aanbeveling voor vitamine D gemiddeld gezien wel halen, in tegenstelling tot peuters die niet smeren. Ook bij kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar geldt dat gebruikers van margarine of halvarine de aanbeveling, gemiddeld gezien, halen in tegenstelling tot niet gebruikers.
Veel aandacht voor vitamine D
Nieuwe inzichten over vitamine D zijn aan de orde van de dag. Wetenschappelijk onderzoek brengt vitamine D in verband met uiteenlopende positieve gezondheidseffecten. De Gezondheidsraad adviseert voor kinderen beneden de 4 jaar extra vitamine D. Voor kinderen vanaf 4 jaar adviseert de Gezondheidsraad om naast gezond te eten en dagelijks een kwartier naar buiten te gaan ook margarine, halvarine en bak- en braadproducten te gebruiken om voldoende vitamine D binnen te krijgen.
Keestra NGM, Dutman AE, Kruizinga AG. Het gebruik van halvarine, margarine en bak- en braadvet en de inneming van vetzuren en vetoplosbare
vitamines bij jonge kinderen. Aanvullende berekeningen op basis van Voedselconsumptiepeiling Kinderen. TNO-rapport V8264. Zeist 2008
Bron: Voorlichtingsbureau MVO op www.voorlichtingmvo.nl