Relatie Vitamine D en Multiple Sclerose

Array

msHoewel het nog niet precies duidelijk is hoe de ziekte MS ontstaat, heeft eerder onderzoek al aangetoond dat door het lichaam onder invloed van de zon zelf aangemaakt vitamine D een rol speelt. Onderzoekers van de Britse University of Oxford en de Canadese University of British Columbia hebben ontdekt dat vitamine D helpt om een gen in toom te houden dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van een verhoogd risico op Multiple Sclerose (MS).

Volgens de onderzoekers kan de inname van extra vitamine D door de moeder tijdens de zwangerschap en door het kind in de eerste levensjaren MS voorkomen. Hoewel het nog niet precies duidelijk is hoe de ziekte ontstaat, heeft eerder onderzoek al aangetoond dat door het lichaam onder invloed van de zon zelf aangemaakt vitamine D een rol speelt. Het is inmiddels aangetoond dat mensen in Noord- Europa een grotere kans hebben op MS als zij leven in gebieden met minder zon. Ook zijn er genetische oorzaken aanwijsbaar voor het krijgen van MS. Het huidige onderzoek laat zien dat proteïnen die geactiveerd worden door vitamine D in het lichaam een verbinding aangaan met een bepaald DNA naast het bewuste gen dat daardoor in gunstige zin verandert. Hoe dat proces in zijn werk gaat wordt nog nader onderzocht. Het onderzoek wordt gemeld door de BBC die daarbij verwijst naar het tijdschrijft The PLoS Genetics Journal.
Vitamine D-gebrek komt dan ook algemeen voor, en niet alleen bij mensen die veel binnen zitten. Ook gesluierde vrouwen, ouderen, zwangeren, kleine kinderen en mensen met een donkere huid kampen vaak met een vitamine D-tekort, zonder dat ze dat zelf weten.

Wat nu? Moeten we allemaal in de zon en meer vet eten? Dat is geen oplossing. Zonlicht verhoogt de kans op huidkanker, en vet eten maakt dik, wat weer tal van andere problemen met zich meebrengt. Het antwoord is simpel en betaalbaar. Haal vitamine D-tabletjes 400 IU (10 microgram) bij de apotheek. Een extra inname van tien tot twinitig microgram per dag is geen overbodige luxe.

Was een enkele arts vijf jaar geleden nog een roepende in de woestijn, inmiddels zijn veel vakgenoten het er over eens: veel Nederlanders lijden aan vitamine D-gebrek zonder dat te weten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen