Voorlichtingsspellen voor kinderen met diabetes

Array

jbz-diabetedOnlangs werden in het d’Oultremontcollege te Drunen nieuwe diabetes-voorlichtingsspellen aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis gepresenteerd. Brugklasleerlingen van het Technasium kregen de opdracht om een nieuw voorlichtingsspel te ontwerpen voor kinderen met diabetes van 10 tot 13 jaar.Het spel moest ook een mogelijkheid bevatten om te controleren of een patientje en zijn ouders al informatie hebben onthouden. Daarnaast moest het spel ook digitaal te maken zijn.
Aanpak
De opdrachtgever was Tony de Koning, diabetesverpleegkundige van de kinderafdeling in het Jeroen Bosch ziekenhuis. De leerlingen begonnen de opdracht met een bezoek aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij kregen een rondleiding over de kinderafdeling en mochten vragen stellen aan Tony, bedrijfsopleider Bas Frederiks en kinderarts Edgar van Mil. Op school werd vervolgens gewerkt aan een plan van aanpak en een eerste concept. Dit concept is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gepresenteerd. Hierna hebben de leerlingen gewerkt aan het definitieve prototype van het spel en de eindpresentatie.

Eindpresentatie
Gespannen maar vol enthousiasme hebben de leerlingen alle prototypes gepresenteerd. De leerlingen hadden zowel bordspelen als computerspelletjes ontworpen. Een voorbeeld van zo’n computerspel is hier te bekijken en te spelen.Tijdens de presentaties bleek al snel dat de onderzoeksfase een kleine rol heeft gespeeld en dat de leerlingen (te) snel waren begonnen met het spelontwerp. Ook was niet goed onderzocht of de spelletjes aansloten bij de doelgroep wat onder andere bleek uit de vele informatie over zwangerschapsdiabetes en alcohol. De spelletjes bevatte soms ook onjuiste informatie.
Lof was er over de creativiteit en humor en onderlinge samenwerking.

Of de spelletjes uiteindelijk onderdeel gaan uitmaken van de standaard voorlichting is nog niet bekend.

Bron: JBZ

Recente artikelen