Volkskrant: Advance speelt gegevens gezondheidstestjes door aan Farmaceutische Industrie

Array

online-gezondheid-testen-test-jezelf-zelftestHet College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt het gebruik van de gegevens van 2,2 miljoen Nederlanders door het Hilversumse interactieve mediabedrijf Advance. Dat handelt volgens het college mogelijk in strijd met de Wet op de Persoonsgegevens. Het CBP begint zijn onderzoek naar aanleiding van bevindingen van de Volkskrant. De Volkskrant heeft vandaag in maar liefst 3 artikelen. Advance verzamelt gegevens over seksuele voorkeur, levensovertuiging en lidmaatschap van een vakbond. Die mogen volgens de wet niet worden verwerkt, tenzij de burger daar uitdrukkelijk toestemming voor verleent. Het CBP begint zijn onderzoek naar aanleiding van bevindingen van de Volkskrant.

Advance verzamelt gegevens over seksuele voorkeur, levensovertuiging en lidmaatschap van een vakbond. Het mediabedrijf voegt de antwoorden samen van online-testjes en onderzoekjes op internet, waardoor van één persoon honderden kenmerken kunnen worden gecombineerd. Gebruikers weten niet welke websites aan elkaar worden gekoppeld. Hun profielen en mailadressen worden gebruikt voor reclame en marketing. Die mogen volgens de wet niet worden verwerkt, tenzij de burger daar uitdrukkelijk toestemming voor verleent.

Online kan je veel testen over je gezondheid doen dat varieert van kleine testjes acne, flirtquiz, en lichaamstaal tot diagnosehulp en in een aantal gevallen wordt de inhoud van de test op de site gekoppeld aan reclameuitingen over het onderwerp. Dat is voor mij vaak reden om dan zo’n test niet te doen. Het doen van lifestyle testen is voor zeer populair bij tieners. Pas dus op met het doen van dat soort quizzen en test. Niet alleen het CBP past op je gegevens. Dat moet je zelf ook doen. Hieronder een slechts kleine greep van dit soort testen die op het internet staan.

Brandend maagzuur? , Te vaak naar de wc?, Migrainetest: Heb ik hoofdpijn of migraine? ,Diabetes kennis quiz , Heb jij last van bijwerkingen door je astmamedicatie? , Wat is jouw kans op hoge bloeddruk? ,Een beetje benauwd? ,Wordt mijn relatie een sleur? ,Hoortest , Van welke soort hoofdpijn heb je last? nieuw! , Sterilisatie: meteen doen of beter nog even wachten? , Anticonceptie: kijk welke vorm het best bij jou past ,Heb je de morning-after pil nodig?, Beweeg ik wel genoeg? , Eet ik genoeg groente en fruit? , Welke voedingssupplementen passen bij mij? ,Hoe optimaal is mijn werkplek?, Hoortest, Human Memory , Ben je assertief? ,Test uw ruzie, Psycholoog.net, Psychologie kennistest, Depressietest, Verken uw geest,Test: hoe gezond is de schoolcomputer? Test jezelf: Heb ik de ziekte van Crohn? Test jezelf: Hoorwijzer De Astma ControleTestTM (ACTTM) Doe eens de osteoporose-risico Test Test: Bereken je risico op een hart- en vaatziekte Test jezelf : Heb je een seksueel probleem? Postzegeltest voor erectiestoornissen Seksuele potentie-test Test jezelf: SOA Depressie-checklist Test jezelf: Heb je griep of verkoudheid? Test over stotteren (of haperen) De migraine test (MIDAS) Test jezelf: Wat weet je over roken? Test je kennis over biologische voeding Test jezelf: zonnen en zonneprodukten Test je kennis over water & frisdranken Slaapapneu-test Test: Doe de voedingscheck Test je lichaamsgewicht Relatie-test Slaperigheidstest Test jezelf: heb je een alcoholprobleem? Rosacea -test Test: hoe groot wordt mijn kind ? Trappenloop-test Test: Mag ik sport doen? Test jezelf : R S I Test je beeldscherm Osteoporose-test Test je kennis over glaucoom Gehoor-test Test jezelf: Rookverslaving Test jezelf: Ben je actief of passief in bed? Test je kennis over vette voeding Meningitis test Test jezelf: Wat weet je over alcohol? Depressie-test Workaholic test Postnatale depressie test Test je algemene conditie Stress test Test je kennis over verschil griep-verkoudheid Test jezelf: Ben ik in de menopauze? Cyberseks test Test je kennis over diabetes Levensverwachting (test) Wat weet je over bewegen? (test) Andropauze test

De Consumentenbond is een campagne over digitale privacy begonnen. Het college verwijst naar de verwerking van ‘bijzondere’ persoonsgegevens, die aan strenge eisen moet voldoen. De organisatie wil dat consumenten meer zeggenschap over hun eigen persoonsgegevens krijgen. De Consumentenbond heeft daarom tien privacyrechten voor consumenten opgesteld. Recht 1 luidt: “Anonimiteit waar mogelijk. Kennis over de identiteit van een persoon is niet altijd noodzakelijk om een dienst te kunnen leveren. Bijvoorbeeld bij reizen per trein. Voordeel is dat geanonimiseerde gegevens moeilijker te misbruiken zijn bij diefstal of verlies.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen