Weg vrij voor concurrentie ziekenhuizen, 5 ziekenhuizen economisch zwak

0
177

ziekenhuisMinister Ab Klink van Volksgezondheid gaat een concurrentiestrijd tussen ziekenhuizen in de Noordoostpolder en Dronten niet stoppen. En daarmee ligt de weg vrij voor commerciele partijen om meer noodlijdende ziekenhuizen op te kopen. Zorgonderneming MC Groep van Loek Winter neemt al een belang in een tweede ziekenhuis. Winter kocht vorige week IJssel-meerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord en heeft bijna een akkoord met het St. Jansgasthuis in Weert.  En er zijn vast meer kandidaten te bedenken.
De Oosterscheldeziekenhuizen in Goes staat er van alle ziekenhuizen financieel het slechtst voor. Er is een acuut risico dat het dit jaar failliet gaat. Ook de ziekenhuizen van Meppel, Woerden, Lelystad en het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis draaien bedrijfseconomisch slecht. Ook zij kunnen makkelijk bankroet gaan, als niet wordt ingegrepen.

Dit stelt onderzoeksbureau Zindata na analyse van onder andere omzet, reserves, schulden, winst en aantal patienten bij alle ziekenhuizen van Nederland. Het bedrijf ontwikkelde een waarschuwingssysteem voor ziekenhuizen dat bedrijfseconomische problemen snel signaleert. Dit model geeft aan dat de ziekenhuizen in Harderwijk en Roosendaal het sterkst zijn.

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft enkele malen gevraagd om een waarschuwingssysteem. Het afgelopen half jaar werd hij laat geconfronteerd met financiele problemen bij IJsselmeerziekenhuizen, thuiszorg-organisatie Meavita en Philadelphia (verstandelijk gehandicapten).

In het waarschuwingssysteem krijgt een ziekenhuis risicopunten als de bedrijfseconomische prestaties al jaren slecht zijn en de trend negatief is. „Een verlies is erger als dat langer duurt, extra ernstig als je schuld hoog is en nog moeilijker als je weinig of geen eigen vermogen hebt”, aldus algemeen directeur Adri Steenhoek van Zindata.t.