Eerste implantatie van AdvisaTM Pacemaker

cardiologie-atriummcIn Atrium Medisch Centrum in Heerlen wordt maandag 16 februari de eerste pacemaker met optivol functie geïmplanteerd bij een patient. De nieuwe pacemaker is ontwikkeld door het eveneens in Heerlen gevestigde bedrijf voor medische apparatuur Medtronic. De nieuwe pacemaker ontdekt vochtophoping in de borstkas vroegtijdig. De implantatie is de eerste in een reeks van tachtig bij proefpersonen in elf Europese ziekenhuizen. Aan het eind van de testperiode, over ongeveer een halfjaar, moet de pacemaker voor iedereen beschikbaar zijn.

De nieuwe Advisa pacemaker is gebaseerd op twee, reeds in de handel verkrijgbare pacemakers van Medtronic. De Advisa pacemaker maakt gebruik van digitale signaalverwerking. Een eigenschap die voor de eerste keer in een pacemaker wordt toegepast is de Optivol®-functie. De Optivol®-functie kan mogelijke vochtophoping in uw borstkast meten en deze informatie opslaan. De ophoping van vocht is een veelvoorkomend probleem bij mensen met hartfalen en kan de klachten verergeren. Tijdens PM-controle kan de arts zien in de gegevens die de pacemaker opslaat, of er teveel vochtophoping is en zonodig de hartfalenbehandeling aanpassen. Aldus cardioloog Ton Boehmer van Atrium MC.
Vochtophoping komt voor bij ongeveer een kwart van de hartpatienten met een pacemaker, schat Boehmer. Kortademigheid is een van de gevolgen. De nieuwe pacemaker van het Heerlense bedrijf Medtronic constateert het vocht nog voordat de patient zelf ongemakken merkt. Artsen kunnen zo eerder ingrijpen met bijvoorbeeld plaspillen. De pacemaker is bovendien het allereerste seriegeproduceerde type dat MRI-bestendig is.

Het wordt de eerste implantatie van dit type pacemaker ter wereld, want het apparaat is verder nog niet beschikbaar. Medewerkers van Medtronic zullen bij de implantatie in het Heerlense ziekenhuis aanwezig zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Eerste implantatie van AdvisaTM Pacemaker"

  1. Bericht is deels onjuist omdat de eerste pacemaker van dit type in het Deventer Ziekenhuis door cardioloog Ype Tuininga werd geimplanteerd.

  2. Welke elektrode zou met de Advisa gebruikt zijn?

Comments are closed.

Recente artikelen