“Helft sociale geneeskunde verdwijnt”, zeggen ze

Array

cijfersIn 2007 bedroeg het aantal bedrijfsartsen 2130. Het Capaciteitsorgaan voor medische en tandheelkundige vervolgopleidingen verwacht dat dit aantal 900 bedraagt in 2019. Voor artsen algemene gezondheidszorg inclusief jeugdartsen zijn vergelijkbare getallen, 998 en 610. Het totaal aantal sociaal geneeskundigen daalt van 4210 in 2007 naar 2070 in 2019: een daling van 51%.

Deze gegevens presenteerde ondergetekende tijdens een after dinner speech met de titel 250 jaar volksgezondheidvoor sociaal geneeskundigen die Utrechtse co-assistenten begeleiden. Zij kwamen op dinsdag 10 februari bijeen tijdens de vierde jaarlijkse Van Geuns conferentie. Zie ook het bericht hiervoor.

De data voor de toespraak is ontleend aan een vlot geschreven brochure van de Rotterdamse hoogleraar Maatschappelijke gezondheidszorg dr. Johan Mackenbach over de geschiedenis van de public health. Die publicatie kwam uit op 12 januari 2009 en heeft als titel Nederlandse stemmen in een Europees Verhaal: geschiedenis van de public health in vier hoofdstukken.

Mackenbach baseert zich op gegevens van genoemd capaciteitsorgaan. Tijdens deze voordracht heeft ondergetekende zich kwaad gemaakt over de vooruitberekeningen voor het jaar 2019. Ten eerste kloppen ze niet met zijn eigen waarneming. Bedrijfsartsen en jeugdartsen hebben het drukker dan ooit om vroegtijdige, preventieve interventies aan te bieden aan werknemers respectievelijk kinderen. Men werkt zich een slag in de rondte om aan behoeften te voldoen. Ten tweede zijn de ramingen voor 2019 onvoldoende onderbouwd, slechts gebaseerd op interviews met enkele, kennelijk zwartgallige leidinggevenden.

Bij toekomst-onderzoek zijn vier scenario’s te onderscheiden: 1. het demografische scenario (meestal toegepast bij vooruitberekening van het benodigd aantal artsen), 2. het trendscenario waarin de trend uit het verleden wordt geextrapoleerd 3. het beleidsscenario waarin regeringsplannen worden doorgerekend en 4. het expert scenario waarin brede maatschappelijke ontwikkelingen worden verdisconteerd.

Inmiddels heeft de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) het NIVEL opdracht gegeven om nieuwe scenario’s door te rekenen. U vindt de berekeningen van het capaciteitsorgaan op www.capaciteitsorgaan.nl.

Wilt u het boekje van Mackenbach ontvangen? Neem dan contact op via [email protected].  De Power Point Presentatie van ondergetekende 250 jaar volksgezondheid kunt u opvragen via assistent onderwijs coördinator Marijke van Straaten op [email protected]
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen