HPV vaccinatie effectief tot 26 jaar

hpv_virusVaccinatie tegen baarmoederhalskanker is zinvol bij vrouwen tot 26 jaar. Dit blijkt uit onderzoek dat vorige week op het International Congress on Anti Cancer Treatment (ICACT) in Parijs is gepresenteerd, aldus Mednet.

In een grote gerandomiseerde studie werden ruim 17,5 duizend vrouwen betrokken. Deze kregen het HPV-vaccin of een placebo. De vrouwen werden ingedeeld in drie groepen: seksueel naïef, een gemende groep van vrouwen die nog niet en vrouwen die al wel aan HPV waren blootgesteld en een groep vrouwen die aan HPV waren blootgesteld. Na een gemiddelde follow up van 3,6 jaar, bleek dat in alle drie de groepen een vergelijkbare verbetering van de gezondheid was opgetreden. Het geschatte aantal ziektegevallen dat door vaccinatie voorkomen kon worden was respectievelijk 70, 80 en 100 per tienduizend gevaccineerde vrouwen. De onderzoekers concluderen dan ook dat het zinvol lijkt vrouwen tot 26 jaar te vaccineren.

Het vaccin is gericht tegen HPV typen 16 en 18. Deze  veroorzaken ongeveer zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. VUmc onderzoekers hebben eerder een belangrijke bijdrage geleverd aan de vaststelling dat infectie met een hoog risico HPV een cruciale rol speelt bij het ontstaan van baarmoederhalskanker.Ondanks het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker komen er in Nederland per jaar nog altijd zevenhonderdvijftig nieuwe patienten met baarmoederhalskanker bij en overlijden tweehonderdvijftig vrouwen aan de ziekte. Wereldwijd overlijden per jaar tweehonderdvijftigduizend vrouwen aan baarmoederhalskanker. Internationale onderzoekers vinden het daarom van groot belang een HPV-virus infectie en daarmee (voorstadia van) baarmoederhalskanker voor te zijn.  Aan het grote internationale zogenoemde HPV-015 onderzoek zullen wereldwijd 5400 vrouwen van 26 jaar en ouder deelnemen. In Nederland worden 360 vrouwen in de studie opgenomen. De helft van hen krijgt een vaccin, de andere helft een placebo.

One thought on "HPV vaccinatie effectief tot 26 jaar"

  1. De effectiviteit van het HPV-vaccin is nog maar nauwelijks onderzocht. Als er gesproken wordt over een termijn van vijf jaar (zoals uitgesproken door de “deskundige” voorstanders) zitten we toch mogelijk iedere vijf jaar met een inhaalslag. Met alle risico’s van dien want het gehalte aan aluminium alleen al is zeer hoog in Cervarix en iedere wetenschapper is bekend met de schadelijke invloed van dit metaal op de hersenen.  En dan de rest nog… In Valencia liggen twee jonge vrouwen al een paar weken in het ziekenhuis , kerngezond tot het moment van de vaccinatie. Toeval?  En alle gegevens van de FDA in de V.S.? Ook toeval? Even samenvatten wat  de meerwaarde van die HPV-vaccinatie nu eigenlijk is: ondertussen moet er toch ieder vijf  jaar een uitstrijkje gemaakt worden en dat is minder riskant, stukken goedkoper en het effect is al tientallen jaren voor alle vormen van cervixkanker aangetoond.

Comments are closed.

Recente artikelen