…. maar interventies bij ouderen hebben weinig effect

Array

leefstijlOndanks de goede voorbereiding en de verwijzingen naar bewezen effectieve interventies (zie ook vorig bericht), is er een jaar later weinig effect van het PGO op de risicofactoren,  zowel binnen de PGO-groep als in vergelijking met een controlegroep.  Het gemiddelde risico op hart- en vaatziekten veranderde niet in de PGO-groep, hoewel er wel significante verbeteringen te zien zijn in bloeddruk, cholesterol en middelomtrek, vooral in de groepen met sterk verhoogde scores.

Wel is de PGO-groep significant meer verbeterd dan de interventiegroep in een aantal leefstijlfactoren, zoals gezonde voeding, bewegen en roken. Bij depressie kon geen effect onderzocht worden omdat de uitvoerende verpleegkundigen bij de procesevaluatie toegaven vaak bewust naar ontkennende antwoorden op de screeningsvragen te hebben gestuurd, omdat het afnemen van de CES-D depressievragenlijst tijdens een gesprek uiterst vervelend was voor zowel deelnemer als verpleegkundige.

Julius onderzoeker en epidemioloog dr. Henk van Stel trok op vrijdag 13 februari jl. desgevraagd als voorlopige conclusie: er bestaat veel belangstelling voor een veelbelovend instrument voor het vinden van risico’s. Er moet nog flink gesleuteld worden aan het interventiedeel. Gelukkig gaat men in Zeeland  verder. Het PGO-rapport is op te vragen bij Janneke van Schaik van GGD Zeeland: [email protected]. Het emailadres van Henk van Stel is [email protected]”>[email protected]
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen