Kabinetsreactie herbezinning Wsw onduidelijk

bosroosOp 13 februari presenteerde het kabinet zijn reactie op het advies van de commissie Fundamentele herbezinning Wsw. De voorstellen van de commissie hebben betrekking op aanpassing van de Wsw naar een nieuwe regeling voor arbeidsparticipatie van arbeidsgehandicapten.

Het kabinet neemt het advies van de commissie op belangrijke onderdelen over. Op het voor de CG-Raad belangrijkste onderdeel, de beloning op wettelijk minimumloonniveau (WML) is de reactie van het kabinet onduidelijk. De CG-Raad wil hierover met spoed overleg met staatssecretaris Klijnsma. Het definitieve standpunt over de voorstellen schort de CG-Raad op tot het moment waarop duidelijk is op welke manier beloning op wettelijk minimumloonniveau wordt gewaarborgd in de nieuwe regeling.Beloning op wettelijk minimumloonniveau
De CG-Raad heeft zich vanaf het begin verzet tegen de mogelijkheid om werknemers langdurig te belonen onder het wettelijk minimumloon. Hooguit kan gedurende een beperkte (test- en trainings-)periode sprake zijn van een lagere beloning. In het wetsvoorstel voor aanpassing van de Wajong staat nog dat nieuwe Wajongers zeven tot negen jaar onder het wettelijk minimumloon uitbetaald kunnen worden.
Voor de nieuwe regeling waar de kabinetsreactie zich op richt, is de exacte duur van die periode nog niet uitgewerkt. Staatssecretaris Klijnsma heeft echter aangegeven dat “iedereen uit de doelgroep het perspectief moet hebben om door te groeien naar het volledige minimumloon”. De CG-Raad is verheugd over die toezegging. Maar uit de kabinetsreactie blijkt niet dat het langdurig werken onder WML-niveau echt wordt uitgesloten. Dat is en blijft een harde voorwaarde voor de steun van de CG-Raad aan de voorstellen.

Bron: CG-Raad

Recente artikelen