Schizofrenie als levensweg

nieuwe-boekenMeer begrip kweken voor mensen met een psychische aandoening

Maarten van Nieuwkerk schreef het boek ‘Schizofrenie als Levensweg’. “Mensen zijn heel afstandelijk als ze weten dat je een psychische aandoening hebt. Met dit boek hoopt hij meer begrip te kweken voor mensen met een psychische aandoening. het boek wordt 17 februari om 19.30 uur gepresenteerd in de Wateringse bibliotheek.

Mensen weten niet hoe ze je moeten benaderen. Terwijl iedereen wel iemand met een psychische ziekte in zijn omgeving heeft. Ik wil dat taboe doorbreken”. Aan het woord is Maarten van Nieuwkerk uit Wateringen. Dinsdag 17 februari wordt zijn boek ‘Schizofrenie als Levensweg gepresenteerd’.

In 1996 werd bij Maarten voor het eerst de diagnose schizofrenie gesteld. Op dat moment had hij al drie psychoses, waarvan de eerste in ’82, achter de rug. Toen hij zijn eerste psychose kreeg was hij pas achttien jaar oud. “Ik had net examen gedaan en was – zoals zoveel Westlanders – daarna gelijk hard gaan werken. En toen ging het mis. Wat er gebeurde? Mijn hersens ontspoorden. De filter waarmee beelden van buitenaf bij je binnen dringen was er vanaf. Als ik naar televisieprogramma’s keek had ik het gevoel dat ik een aandeel had in wat er op tv gebeurde.”

Na die eerste psychose pakte Maarten het leven weer op. “Ik leerde mijn vrouw kennen en trouwde”. Toch ging het daarna nog twee keer mis. Zo zeer zelfs dat Maarten in 1991 in de isoleercel belandde. “Ik herkende mijn vrouw niet meer. Zo erg was ik er aan toe. In ’96 had ik mijn laatste psychose. Ik ben toen in een pastoraal centrum gebracht om tot mezelf te komen en toen is ook de diagnose gesteld”.

Sinds die tijd kan Maarten, als hij niet teveel hooi op zijn vork neemt en zijn medicijnen inneemt, een redelijk normaal bestaan leiden. Hij werkt nu drie ochtenden bij een paprikakweker en doet daarnaast vrijwilligerswerk. “Ik ben blij dat ik dit allemaal kan doen maar de schizofrenie heeft natuurlijk wel veel invloed op mijn leven. Ik zal altijd op moeten passen voor stressvolle situaties. En in 2003 zijn mijn vrouw en ik, mede door de ziekte, uit elkaar gegaan. Gelukkig hebben we nog heel goed contact”.

Na zijn laatste psychose is Maarten gaan dichten en fotograferen. Zijn werk, bestaande uit 42 gedichten, 22 foto’s en een persoonlijk verhaal, is nu gebundeld in ‘Schizofrenie als Levensweg’. Met dit boek hoopt hij meer begrip te kweken voor mensen met een psychische aandoening. het boek wordt 17 februari om 19.30 uur gepresenteerd in de Wateringse bibliotheek. Na de presentatie zijn de boeken daar ook te koop en kunnen ze besteld worden via www.maartenvn.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen