Dermatoloog Martino Neumann: “Huidkanker zichtbaar met spray”

Array

zonnenDe eerste symptomen van huidkanker kunnen met behulp van een spray worden vastgesteld voordat die zichtbaar zijn voor huidartsen. De kans op een succesvolle behandeling neemt daarmee toe. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC in Rotterdam woensdag na berichtgeving in het AD.

De methode is ontwikkeld door een dermatoloog van het Rotterdamse ziekenhuis. Martino Neumann van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Hij heeft zijn vinding woensdag presenteerd in het vaktijdschrift Lasers in Surgery and Medicine. Het gaat vooral om huidkanker die wordt veroorzaakt door de zon. Een apparaat laat na het sprayen aangetaste plekken oplichten die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Ook andere afwijkingen aan de huid kunnen met speciale software worden opgemerkt. Het gezicht, de nek en de handen zouden het meest voor de diagnosemethode in aanmerking komen.

Dermatoloog Martino Neumann zegt in het AD dat er nog steeds grote groepen mensen die veel te veel in de zon liggen. Hij voorziet dat een steeds groter deel van de beroepsbevolking in 2025 in de zorg werkzaam moet zijn als er niets gebeurt. “Dat kan niet, dus moeten we voorkomen dat bij mensen afwijkingen zich ontwikkelen tot huidkanker”, zegt hij in het ochtendblad.Met de fluorescerende detectie hoeven mensen in de risicogroepen volgens Neumann maximaal drie keer per jaar verdachte plekken te laten onderzoeken. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker.

Recente artikelen