Regelmatige ademhaling als wapen tegen stress

regelmatige-ademhalingEen regelmatige ademhaling kan een belangrijk wapen zijn om stress terug te dringen. Dat ontdekte neuropsycholoog Jolant van den Haspel in haar afstudeeronderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze toonde aan dat moeders van kinderen met gedrags- en aandachtsproblemen veel baat hebben bij speciaal ontwikkelde ademhalingsoefeningen. Volgens de onderzoekster is een groot verschil met bijvoorbeeld yoga, waarbij concentratie en ademhaling ook een belangrijke rol spelen, dat de nieuwe methode niet draait om het focussen op positieve gedachten. Bij de techniek draait het alleen om het ademhalingsritme zelf.

Volgens Van den Haspel is er met stress op zich niets mis. Het levert energie en middelen die helpen het lichaam onder wisselende omstandigheden onder controle te houden. Het gaat fout wanneer de balans verstoort, waardoor het stressproces blijft doorgaan.

Als we spanning of stress meemaken dan is de natuurlijke reactie dat we schrikken en dat we meer adrenaline aanmaken. Hierbij versnelt de ademhaling en zijn we ineens zeer alert. Een gezonde reactie. Als deze stress echter te lang duurt dan kan de ademhaling chronisch verkeerd gaan en kunnen er allerlei vervelende klachten ontstaan. De meest bekende vorm is de hyperventilatieaanval. Minder bekend is de chronische hyperventilatie waarbij wel dezelfde klachten kunnen ontstaan maar de aanvallen wegblijven.

De meeste mensen die verkeerd ademhalen ademen te snel. We blazen daarbij te veel kooldioxide per minuut uit. De zuurgraad in het bloed raakt hierdoor verstoord. Als het lichaam dan tot rust komt dan gaan we vaak zuchten of gapen omdat het lichaam dan in rust minder lucht per minuut krijgt. Met zuchten of gapen neem je in feite een extra hoeveelheid lucht tot je. Eigenlijk ben je een stukje zuurstof verslaafd. Als je dus minder zuurstof per minuut binnen krijgt kun je ook het gevoel van ademnood krijgen.

De verkeerde zuurgraad gaat door het hele lichaam en kan overal klachten gaan geven. Daarnaast kunnen we ernstige klachten aan de nek en schouder krijgen doordat we onze hulpademhalingsspieren als hoofdademhalingsspieren zijn gaan gebruiken.

Met de techniek wordt die balans bewaakt.De proefpersonen plukten al de vruchten van een betere ademhaling na twee weken oefenen. De stressniveaus van het hart, de ademhaling, de hersenen, emoties en gedachten waren verminderd. Volgens de onderzoekers profiteerden de kinderen van de vrouwen die meededen aan het onderzoek er ook van. Zij hadden minder driftbuien per dag.

Bron: Belga

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen