VIP-woningen voor jongeren met eerste psychose

Array

VIPHet AMC, HVO Querido en Woonstichting De Key hebben vorige week een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het verzorgen van 24 VIP-woningen (Vroege Interventie bij Psychose) op het studentencomplex aan de Bergwijkdreef te Diemen. Jongeren van 18 tot 25 jaar die een eerste psychose hebben doorgemaakt, kunnen hier beschermd of begeleid wonen.

Hoe eerder een psychose behandeld wordt, des te beter de kans op herstel. Naast psychiatrische begeleiding en medicatie is ondersteuning bij wonen, opleiding, werk en het onderhouden van sociale contacten van belang. In de periode juni – september 2008 namen 16 jongeren die deelnemen aan het VIP-traject van het AMC hun intrek in een zelfstandige woning in het studentencomplex aan de Bergwijkdreef. Doordat de VIP-jongeren verspreid over het studentencomplex wonen, wordt tegemoet gekomen aan hun wens “erbij te horen en niet op te vallen”. Zo wordt voorzien in een niet stigmatiserende woonvorm.Binnen de VIP-woonvoorziening is zowel beschermd wonen (intensieve woonbegeleiding, max. 2 jaar) als begeleid wonen (meer autonomie, max. 1 jaar) en overbruggingsopvang (enkele maanden) mogelijk. De drie betrokkenen partijen hebben ieder hun eigen rol.
– Het AMC verzorgt de medische en sociale kant,
– HVO Querido verzorgt de begeleiding naar zo zelfstandig mogelijk wonen,
– De Key verhuurt de wooncontainers en levert de huismeester op het complex.

Een multidisciplinair team van psychiaters, artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werk, trajectbegeleiders, jobcoaches, en ervaringsdeskundigen verzorgt de begeleiding. Afhankelijk van de indicatie en de behoefte van de client varieert het contact met de begeleiding van dagelijks tot (minimaal) wekelijks. De huismeester is het eerste aanspreekpunt voor de bewoners en benadert wanneer nodig de teamleden. Het Zorgkantoor financiert de inzet van het AMC en HVO Querido. De huismeester wordt betaald uit de servicekosten. Doordat de jongeren zelfstandig maar toch dichtbij elkaar wonen, kan de zorg (kosten)efficient georganiseerd worden. De 16 VIP-jongeren zijn zeer tevreden over het begeleid wonen in hun zelfstandige woning.

Zie ook: Bemoeizorg op de fiets (artikel AMC Magazine, mei 2008)

Bron: AMC

Recente artikelen