Huidkanker vroegtijdig opsporen met spray

Array

dermatologieDermatoloog Martino Neumann van het Erasmus MC heeft een nieuwe methode ontwikkeld om huidkanker sneller op te sporen. Met een fluorescerende spray en een speciaal grafisch computerprogramma kunnen mensen uit risicogroepen worden onderzocht, voordat zij zichtbare klachten krijgen.

Blote oog
De nieuwe methode is gebaseerd op de reactie die de huid vertoond op een bepaald zuur in de spray. “Wanneer je het op de huid spuit en het vervolgens ongeveer twee uur laat intrekken, verandert het in protoporfirine, een stof die bij een bepaalde belichting zichtbaar wordt. Je bent er simpelweg eerder bij. Het apparaat laat plekken oplichten die wij met het blote oog niet waarnemen”, verklaart Neumann in het Algemeen Dagblad.

Schijnveiligheid
Het overgrote deel van de huidkankergevallen wordt veroorzaakt door een teveel aan zon en komt dan ook vooral voor bij mensen in ‘risicoberoepen’, zoals boeren, hoveniers, wegwerkers, sporters en piloten. Hoewel het bewustzijn over het gevaar van overmatig zonlicht is toegenomen, zijn er nog steeds grote groepen mensen die zichzelf te veel blootstellen aan de zon. Zonnebrandmiddeltjes kunnen daarbij voor een schijnveiligheid zorgen, zo stelt Neumann.

Gunstig
De nieuwe techniek van fluorescerende detectie pakt niet alleen gunstig uit voor mensen in risicoberoepen – zij hoeven veel minder vaak langs te komen om verdachte plekken te laten onderzoeken. Ook mensen met eerdere huidproblemen kunnen volgens Neumann preventief gebruikmaken van de nieuwe spray: “Uit ons onderzoek blijkt dat we bij hen er ook sneller bij kunnen zijn.”
Een derde groep die profiteert, zijn de dermatologen zelf: huidkankergevallen vormen namelijk een steeds groter onderdeel van hun werkzaamheden.

Het onderzoek van Martino Neumann naar fluorescerende detectie wordt gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Lasers in Surgery and Medicine’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen