Opheldering nodig over uitgaven AWBZ

fatma-koser-kayaD66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya wil weten hoe de gelden voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) worden besteed. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat niemand precies weet hoe de jaarlijkse 22 miljard wordt uitgegeven. Ook zijn er geen klantengegevens bekend. Koser Kaya: ”Het is vreemd dat er totale onduidelijkheid bestaat over waar dit geld naartoe gaat. Ik vraag daarom de Algemene Rekenkamer om hier onderzoek naar te doen.”

‘Zeer slordig’
Koser Kaya: ”Jaarlijks besteedt de overheid 22 miljard aan de AWBZ. Dat komt neer op gemiddeld 312 euro per persoon, per maand. Dit geld moet worden besteed aan ‘onverzekerbare zorg’ zoals die voor gehandicapten en chronische zieken. Dat er geen inzicht is over waar dit geld precies naar toe gaat is zeer slordig. Vreemd is ook dat veel instelling die worden gefinancierd door deze AWBZ gelden, zoals zorginstelling Philadelphia en thuiszorgorganisatie Meavita, aan de rand van de afgrond staan door wanbeleid. Wordt dit geld niet goed besteed?”

Onderzoek noodzakelijk
Volgens de D66’er moet de Algemene Rekenkamer onderzoek doen naar hoe het AWBZ geld wordt besteed. De Algemene Rekenkamer, een onafhankelijk orgaan dat controleert of de uitgaven van de overheid rechtmatig en doelmatig zijn, heeft op dit moment hier geen overzicht van. Koser Kaya wil dat hier snel verandering in komt. ”Juist bij zulke grote uitgaven, die van groot belang zijn voor de zwakkere in onze samenleving, is stevig toezicht nodig. De overheid moet zich kunnen verantwoorden tegenover haar burgers.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen