Publicatie in Lancet Oncologie mijlpaal voor Myelodysplasie patiënten

beenmergPublicatie van landmarkstudie in The Lancet Oncologie toont een nooit eerder geziene algehele overleving met Vidaza® van Celgene in Myelodysplastische Syndromen met een gemiddeld-2 en hoog risicoscore, en bij acute myeloide leukemie.

Met deze eerste en unieke agent zijn belangrijke mijlpalen bereikt bij patienten met Myelodysplastische Syndromen (MDS) met een gemiddeld-2 en hoog risicoscore, en bij acute myeloide leukemie (AML) met 20 tot 30 percent beenmergblast inclusief:

    belangrijke verlenging van overlevingsduur en verdubbeld tweejarige algeheel overlevingspercentage
    waarbij een onafhankelijkheidspercentage voor transfusie van meer dan 40 in deze ziektecategorieen wordt bereikt


Celgene International Sàrl (Nasdaq:CELG) kondigde vandaag een publicatie aan in het tijdschrift The Lancet Oncology met de resultaten van AZA-001, de grootste internationale, gerandomiseerde, fase III studie die ooit verricht is bij patienten met Myelodysplastische Syndromen (MDS) met hoger risico. De gegevens tonen dat VIDAZA (azacitidine) een belangrijke verlenging van de algehele overleving liet zien, vergeleken met de conventionele behandelingsmethodes (CCR) bij patienten met Myelodysplastische Syndromen (MDS) met een gemiddeld-2 en hoog risicoscore, en bij AML en 20 tot 30 procent mergbeenblasts.

De gemiddelde algehele overleving bij patienten die met VIDAZA (n=179) zijn behandeld, was 24,5 maanden, vergeleken met 15 maanden voor patienten die CCR-behandeling ontvingen (n=179), een verbetering van 9,5 maanden (p=0,0001). CCR omvat de beste behandeling, lage dosis ARA-C, en standaard chemotherapie. Er was een vermindering van 42 procent in overlijdensrisico (0,58 gevaarpercentage, 95% CI). De tweejaarlijkse overleving werd bijna verdubbeld met 50,8 procent voor patienten die VIDAZA ontvingen versus 26,2 procent voor patienten die CCR (p=0,0001) ontvingen. De verlenging van overleving werd in relevante subgroepen van patienten geconstateerd, inclusief patienten die ouder dan 65 jaar waren en patienten met geringe cytogenetiek, een zwakke prognosefactor. Bovendien had 34 procent van de patienten met AML zoals deze bij de World Health Organization geclassificeerd staat, een betere overlevingskans.

Bovendien verkreeg 45 procent van de patienten onafhankelijkheid van rode bloedceltransfusie versus 11 procent van patienten die CCR-behandeling ontvingen (p<0,0001) terwijl 85,3 procent van de patienten die met VIDAZA werden behandeld en die vanaf het begin onafhankelijk van rode bloedceltransfusie waren, dit ook bleven. De onderzoekers doelden op de behandeling van patienten tot de ziekteprogressie; het gemiddelde aantal cycli van VIDAZA was negen.

“De klinische gegevens van deze internationale studie waarbij azacitidine met conventionele behandelingsmethodes werd vergeleken, lieten voor de eerste keer een belangrijke verbetering zien in de algehele overleving bij patienten met Myelodysplastische Syndromen (MDS) met een gemiddeld-2 en hoog risicoscore,” aldus Pierre Fenaux, M.D., Ph.D. van de Université de Paris en toonaangevend onderzoeker in het overlevingsonderzoek AZA-001. “Dit betekent zeker een positieve ontwikkeling voor patienten die met deze moeilijk te behandelen kwaadaardige aandoeningen leven.”

Vermoed wordt dat de gedeeltelijke werking van VIDAZA verklaard wordt door een onlangs begrepen actiemechanisme, dat gebaseerd is op de opkomende epigenetische wetenschap – chemische veranderingen die de activiteit van genen reguleren.

Zoals eerder met VIDAZA gerapporteerd is, waren de meest voorkomende hematologische nadelige nevenwerkingen neutropenia, trombocytopenia en anemie. De meest geziene niet-hematologische nevenwerkingen waren resecties op de plaats van injectie, misselijkheid, braken, vermoeidheid en diarree. De percentages van complicaties van bloedingen en infecties met de beste behandelingsmethode en infectierisico die intraveneus antibiotisch gebruik vereisten, was met VIDAZA éénderde minder, vergeleken met de conventionele behandelingsmethodes.

VIDAZA

In december 2008 werd VIDAZA als eerste en uniek geneesmiddel door de Europese Commissie goedgekeurd, daar het een belangrijke verlenging van de algehele overleving liet zien, vergeleken met conventionele behandelingsmethodes voor de behandeling van patienten met MDS met een gemiddeld-2 en hoog risicoscore, en AML. Eerder in 2008 sloot de Amerikaanse FDA deze verlenging van de algehele overleving ook bij in de door haar goedgekeurde indicatie van VIDAZA voor de behandeling van alle vijf Franse, Amerikaanse, Britse (FAB) MDS subtypes, die zowel laag-risico als hoog-risico-patienten omvatten. Deze subtypes zijn: refractaire anemie (RA) of refractaire anemie met ringsideroblasten (RARS) indien vergezeld van neutropenie of trombocytopenie of met een noodzaak voor transfusies; refractaire anemie met overmatig veel blasten (RAEB), refractaire anemie met overmatig veel blasten in transformatie (RAEB-T) en chronische myelomonocytische leukemie (CMML). Het klassificatiesysteem van de WHO lijft RAEB-T patienten bij de AML-categorie in. VIDAZA heeft de benoeming van weesgeneesmiddel gekregen op verschillende markten, inclusief de Europese Unie, de V.S. en Japan.

Nadelige nevenwerkingen die mogelijk of waarschijnlijk in verband kunnen worden gebracht met de toediening van VIDAZA, werden bij 97 % van de patienten gezien. De meest geziene gerapporteerde nadelige werkingen met de VIDAZA behandeling waren hematologische reacties (71,4 %) inclusief thrombocytopenie, neutropenie en leukopenie (gewoonlijk graad 3-4), gastro-intestinale verschijnselen (60,6 %) inclusief misselijkheid, braken (gewoonlijk graad 1-2) of reacties op de plaats van injectie (77,1 %; gewoonlijk graad 1-2).

Epigenetica

VIDAZA is een epigenetische samenstelling waarvan men vermoedt dat door de antineoplastische werking, hypomethylatie van DNA en directe cytotoxiciteit op abnormale hematologische cellen in het beenmerg optreedt. De concentratie van VIDAZA die voor maximale inhibitie van DNA-methylatie in vitro vereist wordt, veroorzaakt geen aanzienlijke onderdrukking van de DNA-synthese. DNA-hypomethylatie van afwijkend gemethyleerde genen die bij de normale celcyclusregulatie, differentiatie en doodtrajecten betrokken zijn, kunnen de vernieuwde uitdrukking van genen en herstel van kankeronderdrukkende functies voor kankercellen tot gevolg hebben. Hypomethylatie kan mogelijk de normale werking herstellen van genen die van kritiek belang zijn voor differentiatie en proliferatie. De cytotoxische werking van VIDAZA veroorzaakt de dood van zich snel delende cellen, waaronder kankercellen die niet meer reageren op normale mechanismen voor groeibeheersing. Niet-prolifererende cellen zijn relatief ongevoelig voor VIDAZA.

Over myelodysplastisch syndroom

Myelodysplastische syndromen (MDS) zijn een groep hematologische maligniteiten waar wereldwijd circa 300.000 mensen aan lijden. Myelodysplastische syndromen doen zich voor wanneer bloedcellen in een ongerijpte fase ofwel als ‘blasten’ in het beenmerg achterblijven en zich nooit tot volwassen cellen ontwikkelen die hun noodzakelijke functies kunnen vervullen. Uiteindelijk kan het beenmerg zo vol raken met blastcellen dat de normale celontwikkeling wordt onderdrukt. MDS-patienten zijn vaak afhankelijk van bloedtransfusies ter beheersing van de symptomen van anemie en vermoeidheid en kunnen een levensbedreigende ijzeroverbelasting en/of toxiciteit ontwikkelen ten gevolge van de regelmatige transfusies, hetgeen het grote belang aantoont van de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden die gericht zijn op de oorzaak van de aandoening en niet slechts op beheersing van de symptomen.

Celgene International Sàrl

Celgene International Sàrl, gevestigd in Boudry in het Zwitserse kanton Neuchâtel, is een volledige dochter en vormt het internationale hoofdkantoor van Celgene Corporation. Celgene Corporation, met hoofdkantoor in Summit, New Jersey, is een geïntegreerde mondiale biofarmaceutische onderneming die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de ontdekking, de ontwikkeling en het in de handel brengen van innovatieve behandelmethoden voor kanker en ontstekingsziekten door middel van gen- en eiwitregulatie. Nadere inlichtingen vindt u op de website van het bedrijfwww.celgene.com.

Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken die bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren omvatten die buiten de controle van het bedrijf vallen, en die ervoor kunnen zorgen dat de werkelijke resultaten, prestaties of verwezenlijkingen van het bedrijf wezenlijk verschillen van de resultaten, prestaties of andere verwachtingen die worden geïmpliceerd door deze toekomstgerichte uitspraken. Deze factoren omvatten de resultaten van huidige, lopende activiteiten inzake onderzoek en ontwikkeling, acties van de FDA en andere regelgevingsautoriteiten, en de factoren die gedetailleerd beschreven staan in de documenten die het bedrijf heeft ingediend bij de Securities and Exchange Commission, zoals formulier 10-K, 10-Q en 8-K-verslagen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen