Lichttherapie op de kraamafdeling GHZ

Array

biliblanketPasgeboren baby’s in het GHZ die lichttherapie nodig hebben hoeven niet langer in de couveuse verleegd te worden. Sinds 1 februari kunnen zij gewoon bij hun moeder op de kraamafdeling blijven, en daar de lichttherapie krijgen. Dit komt vooral de moeder-kind binding en de borstvoeding ten goede. En uiteraard vinden de kersverse moeders het vooral fijn om zo dicht mogelijk bij hun kind te zijn.

De lichttherapie is bedoeld voor pasgeborenen met hyperbilirubinemie. Deze kinderen krijgen in de kraamtijd een gele lichaamsverkleuring, door opeenhoping van galkleurstof. Meestal verdwijnt dit spontaan, zodra de lever goed op gang is gekomen. In sommige gevallen is wat hulp nodig. Het kindje gaat dan onder een lichtmatje (blauwe lamp) dat als een dekentje op de blote rug wordt geplaatst. Dit dekentje zorgt ervoor dat de galkleurstof wordt omgezet in een stof die het kindje kan uitplassen.

Als de pasgeborenen naast de lichttherapie aanvullende zorg nodig hebben, zoals een infuus en/of sondevoeding, worden zij wel verpleegd op de couveuseunit.
Bron: GHZ

Recente artikelen