Volkskrant schrijft onjuist en tendentieus over AWBZ

Array

volkskrantDe Volkskrant schrijft op http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1151076.ece/ Een_miljardendans_en_geen_toezicht dat niemand weet waaraan de miljarden in de AWBZ worden besteed. De krant suggereert vervolgens aan de hand van een aantal incidenten dat heel veel AWBZ-geld verkeerd wordt besteed. Deze bewering wordt echter op geen enkele manier hard gemaakt. De CG-Raad betreurt deze berichtgeving juist op het moment dat er stemmen opgaan om opnieuw op de AWBZ te bezuinigen.

De voorbeelden van wanbeheer die de krant aanhaalt zijn niet representatief voor de sector. De problemen bij zorginstellingen zoals Maevita en Philadelphia worden veroorzaakt door slecht management en doorgeschoten marktwerking. Met de AWBZ zelf heeft het weinig te maken. Het zijn problemen die ook in allerlei andere sectoren spelen.

Tendentieus
Ook komen weer de voorbeelden voorbij van jongeren met ADHD die op kosten van de AWBZ naar de bioscoop en voetbaltraining worden gebracht. Erg tendentieus en eenzijdig. Daar waar sprake was van mogelijk onbedoeld gebruik, zijn allang maatregelen getroffen.

Onjuistheden

Het aantal onjuistheden in het artikel is groot. Zo is het onzin dat de AWBZ kan worden gebruikt om een scootmobiel aan te schaffen. Scootmobiels vallen onder de Wmo. En zorgkantoren verstrekken geen indicaties, dat doet het CIZ.

Menswaardig bestaan

In het artikel wordt op geen enkele manier duidelijk dat heel veel mensen de AWBZ nodig hebben om menswaardig te kunnen leven. En dat er op zorg en begeleiding al veel is bezuinigd. De AWBZ is dan ook geen luxe maar een absolute noodzaak voor veel mensen. Door anders te suggereren, roept de Volkskrant nieuwe bezuinigingen over de AWBZ af.

Informatie over de AWBZ

Over de AWBZ is net een zeer informatieve special verschenen. Die geeft inzicht in het aantal mensen dat gebruik maakt van AWBZ-zorg en het type zorg dat zij ontvangen.

Bron: CG-raad

Recente artikelen