Verband migraine en buikvet

Array

migraineBuikvet is al eerder gekoppeld aan hartproblemen en diabetes, maar blijkt ook verband te houden met migraine. In elk geval bij mensen jonger dan 55 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Drexel University College of Medicine in Philadelphia onder 22.000 mensen. De BMI (body mass index), de buikomvang en de frequentie van migraine werden vergeleken. De buikomvang blijkt een betere voorspeller van migraine dan overgewicht in het algemeen. Eerdere studies bewezen een verband tussen obesitas en migraine. Vrouwen hebben drie keer zo veel kans op migraine als mannen.

De kans op hart- en vaatziekten is twee keer zo groot bij mensen met klachten van depressie. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam, die dat voor het eerst aantonen in een groot bevolkingsonderzoek over vijf jaar.Levensbedreigende ziekten
“Buikvet is een belangrijke risicofactor voor diabetes en voor hart- en vaatziekten. Met de resultaten van het onderzoek is nu meer inzicht gekomen in het verband tussen depressie en die levensbedreigende ziekten”, luidt het.

Nicole Vogelzangs, onderzoekster bij VUmc en GGZ Buitenamstel, bestudeerde voor het onderzoek de gegevens van 2.088 ouderen tussen 70 en 79 jaar. Het betrof Amerikaanse data.

Geen invloed op BMI, wel op buikvet
De deelnemers werden bij de start van het onderzoek gescreend op depressieve klachten. Gedurende vijf jaar werden de veranderingen in hun gewicht gevolgd. De mate van zwaarlijvigheid werd gemeten aan de hand van de Body Mass Index (BMI) en het percentage lichaamsvet. Daarnaast werd bij de deelnemers door middel van een CT-scan nauwkeurig de hoeveelheid vet in de taille gemeten.

Na vijf jaar bleek er geen verschil in de BMI en het percentage lichaamsvet bij ouderen met en zonder depressieve klachten. Ouderen met symptomen van een depressie bleken echter aantoonbaar meer buikvet te hebben ontwikkeld.

Cortisol of ongezondere levensstijl
Volgens Vogelzangs zijn er verschillende verklaringen voor de toename: “Chronische stress en depressie kunnen bepaalde hersendelen activeren en leiden tot een verhoogde aanmaak van cortisol. Dat hormoon stimuleert de opslag van vet in de buikholte. Een andere verklaring is dat depressieve mensen een ongezondere levensstijl ontwikkelen en daarmee een ander eetgedrag”.

Ongeveer 10 à 15 procent van de ouderen heeft last van depressie.
De resultaten van het onderzoek verschenen in ‘Archives of General Psychiatry’, een medisch maandblad van de American Medical Association.

Bron: AD

Recente artikelen