Nieuwe visie op bedrijfsvoering: prestaties en processen in beeld

Benchmark klinisch chemische laboratoria maakt vergelijken en verbeteren mogelijk.
goudvisVeranderde informatiebehoefte
Door beginnende marktwerking wordt steeds kritischer gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding van prestaties van een laboratorium. Dat kan alleen als er een juist inzicht is in producten en processen van een laboratorium. Een laboratorium in een concurrerende markt staat voor managementvragen zoals:

  • Wie zijn onze belangrijkste aanvragers en welke diensten leveren we aan hen?
  • Hoe doen we dit in vergelijking met elders?
  • Lopen we voorop of achteraan?
  • Is gekozen voor een juiste inzet van productiemiddelen (mensen, middelen, apparatuur)?
  • Is de mate van automatisering in overeenstemming met de state of the art?
  • Leidt gebruik van apparatuur / ICT tot lagere kosten?
  • Wat is de kwaliteit en het serviceniveau van de dienstverlening?

Spiegelinformatie voor verantwoording en verbetering
In deze tijd van marktwerking en concurrentie in de gezondheidszorg is het belangrijk dat laboratoria zicht hebben op de kengetallen van hun eigen bedrijfsvoering. Daarvoor zijn cijfers nodig op basis waarvan iets gezegd kan worden over de kosten van bepalingen en over het niveau van dienstverlening om het zorgproces optimaal te laten verlopen. Dat laatste wordt zelden meegenomen in discussies waarin externe partijen zeggen de laboratoriumfunctie tegen veel lagere kosten te kunnen verrichten. Een medisch laboratorium is echter meer dan productie; de verleende service is vaak substantieel en gaat over de muren heen. In de nieuwe benchmark, die door Prismant samen met zes pilotlaboratoria is ontwikkeld, komen juist ook deze aspecten tot uiting. Die informatie is nodig om inzichtelijk te maken wat de consequenties kunnen zijn van strategische keuzes op het terrein van bijvoorbeeld outsourcing of samenwerking met partnerorganisaties. Het meedoen aan een bedrijfsvergelijking biedt nieuwe inzichten en perspectieven en kan daarmee het begin zijn van verbeteringen in uw eigen laboratorium.

Vertrouwelijkheid gegevens
Indien er voldoende draagvlak is neemt het NVKC-bestuur het op zich om de ontwikkelde benchmark laboratoria verder uit te rollen. Het benchmarkmodel blijft eigendom van de NVKC. De uitvoerder (bv. Prismant) voert de benchmark uit. Bij de rapportage aan de deelnemers van de benchmark krijgt het laboratorium de eigen gegevens, terwijl de laboratoria waarmee men vergeleken wordt anoniem blijven. De eigen data worden afgezet tegen het gemiddelde met een spreiding. De database is eigendom van de NVKC en een juist gebruik van gebundelde informatie is daarmee gewaarborgd.

Belangstelling
Bij het uitvoeren van het pilotproject bleek veel belangstelling bij laboratoria om mee te doen. Belangstellenden is gemeld dat eerst de pilot moest worden afgerond. Zover is het nu.
Op 25 maart a.s vindt een landelijke bijeenkomst plaats in Utrecht waarin de pilotdeelnemers informeren over de uitkomst van het pilotproject. Betrokkenen zijn daarvoor van harte uitgenodigd. Men kan zijn belangstelling kenbaar maken om deel te nemen aan de vergelijking. Hoe meer laboratoria mee doen, hoe lager de prijs per laboratorium.

Deelname aan de informatiemiddag is beperkt. Inschrijving kan via de website van de NVKC www.nvkc.nl (besloten deel) of per mail via het kantoor van de NVKC.

Bron: Prismant

Recente artikelen