Beter overleg leidt tot beter voorschrijfgedrag

CB067305Als het overleg tussen huisartsen en apothekers, het zogenoemde farmacotherapie-overleg (FTO), van een hoger niveau is, dan schrijven huisartsen kwalitatief beter en doelmatiger voor. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, deed naar de relatie tussen het niveau van het FTO en de scores op 25 voorschrijfindicatoren. Op zes indicatoren is een significante relatie gevonden. Op de meeste overige indicatoren werd ook een positieve, zij het minder sterke relatie gevonden.

Vrijwel alle huisartsen en apothekers in Nederland nemen deel aan een FTO. Het FTO is een vast overleg dat gemiddeld vier à vijf keer per jaar plaatsvindt tussen lokale huisartsen en apothekers. Er zijn zo’n 850 FTO-groepen in Nederland. DGV brengt sinds 2001 jaarlijks in kaart welke invulling aan het FTO in Nederland wordt gegeven. Die invulling varieert van informatie uitwisseling tot het maken van bindende afspraken. Op basis van bepaalde criteria wordt het niveau van de FTO-groepen bepaald, waarbij groepen die bindende afspraken maken tot het hoogste niveau worden gerekend. Jaarlijks worden door DGV regionale verschillen in kaart gebracht. Sinds 2006 meet DGV ook de kwaliteit van het voorschrijfgedrag van huisartsen. Om de kwaliteit te bepalen worden 25 indicatoren gebruikt die meten in welke mate huisartsen voorschrijven conform de standaarden van het Nederlands Huisartsengenootschap. Ook de scores op de indicatoren worden per regio in beeld gebracht.

In een onderzoek is nagegaan of er een relatie is tussen een hoger FTO-niveau in een regio en een betere score op voorschrijfindicatoren. De relatie werd inderdaad gevonden. Hoewel de correlaties laag waren, is een aantal significant. In regio’s met een hoog percentage FTO-groepen die bindende afspraken maken, krijgen relatief meer nitraatgebruikers een behandeling met antitrombotica, zijn meer gebruikers van bisfosfonaten therapietrouw, schrijven de huisartsen minder benzodiazepinen voor en vaker de voorkeursmiddelen volgens de richtlijnen bij antibiotica, RAS-remmers en statines.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lia van Schaijk, stafadviseur communicatie DGV, tel 0888 800 400, e-mail [email protected]. Het vollledige rapport FTO: Relatie tussen FTO-niveau en score op voorschrijfindicatoren kunt u gratis van deze website downloaden.

Bron: DGV

Recente artikelen