Noodhospitaal geopend voor gewonden vliegramp

Array

calamiteitenhospitaal-umcuHet Calamiteitenhospitaal in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) gaat woensdagmiddag open voor de opvang van gewonde slachtoffers van het vliegtuigongeluk op Schiphol. Dit heeft het UMC meegedeeld.In het Calamiteitenhospitaal in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) zijn woensdag vier slachtoffers van de vliegtuigcrash bij Schiphol binnengebracht.

Een woordvoerster van het UMC zegt dat de patienten buiten levensgevaar zijn. ”Maar over de aard van de verwondingen kan ik nog niets zeggen”, aldus de zegsvrouw.Het Calamiteitenhospitaal wordt alleen geopend voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. In het hospitaal werken Defensie (Centraal Militair Hospitaal) en het UMC Utrecht samen.

Het Ministerie van Defensie heeft bij de nieuwbouw van het Centraal Militair Hospitaal (CMH) een noodhospitaal gerealiseerd binnen het toenmalige AZU-gebouw, thans het UMC Utrecht. Het militaire noodhospitaal, tegenwoordig Calamiteitenhospitaal genoemd, moest voorzien in de infrastructuur benodigd voor de opvang van grotere aantallen militaire slachtoffers. In de afgelopen jaren is daarnaast een toenemende vraag ontstaan om de ruimte in enigerlei vorm beschikbaar te stellen ten behoeve van de civiele rampenorganisatie.

Reeds bij de bouw werd bepaald dat de afdeling Intensive Care 1/Klinische Toxicologie van het UMC Utrecht tezamen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het RIVM als operationele eenheden in het hospitaal zouden worden gevestigd.

Bij het uitbreken van de Golfoorlog in 1990 is het Calamiteitenhospitaal versneld operationeel geworden. In deze en verdere ontwikkelingen van het Calamiteitenhospitaal hebben zowel het CMH als het UMC Utrecht en het NVIC een belangrijke rol gespeeld. Sindsdien heeft deze samenwerking het mogelijk gemaakt snel en adequaat groepen personen op te nemen voor observatie en behandeling in het Calamiteitenhospitaal.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat klaar voor de slachtoffers van het vliegtuigongeluk bij Schiphol. Een woordvoerder liet rond half twee weten dat één ernstig gewond slachtoffer al naar Leiden is gebracht.

Er zijn twe telefoonnummer voor familieleden van de inzittende 0900 1852 en 0900 1352

Recente artikelen