Pinda allergie lijkt te genezen

Array

pindasBritse artsen denken dat een groep van kinderen die aan een allergie voor pindanoten leden, nu niet langer allergisch zijn aan de nootjes. Dat de zo onschuldig lijkende pinda heel wat ellende kan veroorzaken, weet één op de vijftig jonge mensen die lijden aan pinda-allergie uit ervaring. De patient kan, door het eten van een minuscule hoeveelheid pinda, al in shock raken en zelfs overlijden. Maar de Independent on Sunday heeft ontdekt dat er een kuur in de maak is.Een team dokters van het Addenbrooke Hospital in Cambrigde stelde vier allergische kinderen gedurende zes maanden bloot aan pindanoten. De tolerantie van de kinderen werd langzaam opgebouwd en tegen het einde van de zes maanden aten de kinderen het equivalent vijf pindanoten per dag. Lange termijn Het is voor het eerst dat een voedselallergie op zo’n manier wordt afgezwakt, hoewel een opvolging op lange termijn nodig is om de resultaten te bevestigen. Een allergie aan pindanoten kan voor ademhalingsproblemen zorgen. In de extreemste gevallen kan dit levensbedreigend zijn.

Het aantal allergieen aan pinda’s is de jongste vier jaar verdubbeld. Voor wie allergisch is, is er nu echter goed nieuws: in het Britse Addenbrooke-ziekenhuis is een volledig nieuwe aanpak uitgetest die mensen met de allergie minder gevoelig maakt. En met succes.
Een groep van 22 kinderen tussen 7 en 17 jaar oud die kampen met de allergie, kregen in een eerste fase kleine hoeveelheden pindameel (50 mg) toegediend. Die hoeveelheid werd over een periode van zes maanden geleidelijk opgevoerd tot 800 mg per dag, wat gelijk staat aan vijf pinda’s. Dat zou de kinderen vroeger doodziek hebben gemaakt en zelfs hun leven in gevaar hebben gebracht.

Volgens onderzoeksleider Andy Clark “zijn mensen met deze allergie telkens wanneer ze iets eten bang zijn dat ze er dood van gaan. Het was onze bedoeling om een behandeling te vinden die de angst zou wegnemen en hen genoeg zelfvertrouwen zou geven om te eten wat ze willen. En dat gebeurt door heel voorzichtig hun tolerantie op te voeren. Het is nog geen permanente kuur, maar zolang de proefpersonen een dagelijkse dosis nemen, blijkt hun weerstand intact te blijven”.

Daarom zullen die proefpersonen de komende drie jaar van zeer nabij worden gevolgd om hun tolerantieniveau te testen. Als het lichaam zich na die tijd heeft aangepast kan er een permanentere kuur komen. Ondanks het succes, moet met deze techniek heel voorzichtig worden omgesprongen om er zeker van te zijn dat zich bij de patienten geen negatieve reactie voordoet. Professor Pam Ewan, hoofd van de afdeling allergie in het ziekenhuis, waarschuwt ouders dan ook met klem het niet zelf thuis, zonder medisch toezicht, te proberen.

Recente artikelen