Bijstand voor chronische ziekte, handicap en 65+ kan weer aangevraagd worden

Array

Wmo Thuiszorgwinkel
bijstandWie een chronische ziekte of handicap heeft of 65 jaar en ouder is, kan bijstand voor het jaar 2009 aanvragen.
Chronisch zieken en gehandicapten kunnen een jaarlijkse bijdrage van de gemeente Spijkenisse krijgen voor kosten die gemaakt worden vanwege hun ziekte of handicap. Het bedrag van deze categoriale bijstand is EUR 200,– per persoon per jaar. Wanneer meer personen uit een huishouden tot de doelgroep behoren, is het bedrag EUR 300,– voor het gehele huishouden. Het bedrag van de bijstand voor 65-plussers is EUR 251,– per persoon per jaar. Bij twee personen is het bedrag EUR 319,–; bij drie personen EUR 360,–.

Chronisch zieken en gehandicapten maken vaak extra kosten. Voor de zichtbare en aantoonbare kosten, zoals medische kosten, is vergoeding mogelijk via de ziektekostenverzekering, de belastingdienst of bijzondere bijstand. De categoriale bijstand van de gemeente voorziet juist in de onzichtbare kosten die nergens worden vergoed. Het gaat hierbij om kosten die de kwaliteit van leven verbeteren, zoals zelfzorgmedicijnen, alternatieve geneeswijzen, kosten voor klusjes die men niet zelf kan uitvoeren, legeskosten voor een parkeervoorziening of lidmaatschap van een patientenvereniging.

De regeling geldt voor chronisch zieken en gehandicapten van 18 jaar en ouder. Er is een inkomensgrens van 115% van de bijstandsnorm. De regeling is eenvoudig: alleen bij de eerste aanvraag stelt de gemeente het recht op bijstand door middel van een onderzoek vast, voor een nieuwe aanvraag hoeft slechts een verklaring te worden afgegeven. Daarnaast moet aan twee van de volgende voorwaarden worden voldaan. De aanvrager:
A. heeft afgelopen 12 maanden een Wmo-voorziening ontvangen B. ontvangt een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 80-100% of heeft een andere keuring gehad waaruit blijkt dat hij/zij vijf jaar of langer volledig arbeidsongeschikt is
C. heeft een geldige thuiszorg-indicatie voor minimaal 6 maanden thuiszorg
D. is 65 jaar of ouder
E. heeft een door arts vastgestelde chronische ziekte of handicap.

Indien voldaan wordt aan de voorwaarde A, B of C wordt automatisch voldaan aan voorwaarde E.

Categoriale bijstand voor 65-plussers
Wie 65 jaar of ouder is kan in aanmerking komen voor categoriale bijstand.

De aanvrager moet:

* 65 jaar of ouder zijn

* zelfstandig wonen

* een inkomen hebben tot 110% van de bijstandsnorm en
* het vermogen mag voor een alleenstaande niet meer zijn dan EUR 5.455,– en samen (met kinderen en/of partner) niet meer dan EUR 10.910,–.

Aanvragen
Wie in 2008 gebruik heeft gemaakt van een van deze regelingen krijgt automatisch een aanvraagformulier thuis gestuurd. Voor alle nieuwe aanvragers zijn aanvraagformulieren verkrijgbaar bij het Werk- en Zorgplein.
Voor meer informatie kan gebeld worden met het Werk- en Zorgplein op maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0181) 69 65 80.

Recente artikelen