De zes gewonden vliegramp in UMC Utrecht zijn de dag goed doorgekomen

0
276

cmhZes slachtoffers van de vliegramp bij Schiphol hebben de nacht doorgebracht in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het Calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht heeft gistermiddag direct vier slachtoffers opgevangen. Twee patienten zijn na 15.30 uur overgeplaatst vanuit een ander ziekenhuis. De zes patienten verkeren op dit ogenblik buiten direct levensgevaar. Van alle patienten is de identiteit bekend.

Het Calamiteitenhospitaal gehuisvest in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), is een unieke voorziening voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Het is een samenwerkingsplatform Defensie (Centraal Militair Hospitaal) en het UMC Utrecht, waar de uitzonderlijke situatie tot de norm verheven is en voorbereiding op rampen en grootschalige opvang dagelijkse routine.

De combinatie met een groot academisch ziekenhuis, een militair ziekenhuis, een traumacentrum en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) biedt niet alleen de infrastructuur, maar ook de benodigde expertise.

Het Calamiteitenhospitaal is een voorziening voor:

  • gegarandeerde medische en
  • kortdurende opvangcapaciteit bij ongevallen en rampen
  • voor groepen (N > 5) van militaire en burgerslachtoffers,
  • die de reguliere opvangcapaciteit van ziekenhuizen in kwalitatief of kwantitatief opzicht te boven gaan.

Het Calamiteitenhospitaal is inzetbaar bij de volgende vier scenario’s:

  • situaties van specifieke calamiteiten, aanslagen of grote ongevallen in Nederland, die de reguliere opvangcapaciteit te boven gaan;
  • situaties waarin de Nederlandse overheid hulp aanbiedt bij de medische opvang van buitenlandse slachtoffers van ongevallen in het buitenland.
  • situaties van oorlog en oorlogsdreiging, crisis of conflictbeheersing, waarbij grote aantallen militaire slachtoffers moeten worden opgevangen;
  • situaties van ongevallen in het buitenland, waarbij te repatrieren groepen Nederlandse ingezetenen (militair en/of burger) betrokken zijn;

Het Calamiteitenhospitaal (8000m2) bestaat dan uit een intensive care afdeling (12 bedden), een medium/low care afdeling (50 bedden), twee low care afdelingen (totaal 200 bedden), vier isolatieboxen, drie operatiekamers met recovery, een röntgenafdeling en een triage- en behandelruimte (35 bedden).

Bron: UMCU