IGZ: infuuspompen thuissituatie bron van zorg

Array

igzProfessionals die zich bezighouden met infuusbehandeling in de thuiszorg (voorschrijvende artsen, verpleegkundigen, thuiszorgorganisaties, fabrikanten en wederverkopers) werken slecht samen en zijn onvoldoende op de hoogte van elkaars verantwoordelijkheden.  Hierdoor kunnen fouten ontstaan in overdracht van informatie.  Bovendien is niet altijd duidelijk wie de regie heeft voor de behandeling met een infuuspomp bij een patient thuis. Dit schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het vandaag verschenen rapport ‘infuuspompen in de thuissituatie; een goede ontwikkeling, maar toepassing moet veiliger’.

De IGZ vindt het gebruik van infuuspompen thuis voor patienten een goede ontwikkeling. Maar dan moeten de risico’s wel ondervangen worden. Het gebruik van infuuspompen thuis moet veilig zijn. In haar rapport schrijft de IGZ zorgen te hebben over de toepassing van infuuspompen in de thuiszorg, onder andere doordat:
– Thuiszorgorganisaties soms te lichtzinnig infuusbehandelingen aannemen zonder dat de organisaties kunnen waarborgen dat dit verantwoord plaatsvindt.
– Verpleegkundigen in de thuissituatie meestal alleen werken. Bij  de berekening van de inloopsnelheid van de vloeistof en het instellen van de pomp in de thuiszorg vindt geen ‘dubbelcheck’ plaats. Dit vergroot de kans op fouten. Bij het instellen van de pomp zijn geen standaard ‘controlemomenten’. Dit is een groot risico voor een patient.
– Het nagaan van de bekwaamheid van de verpleegkundige die de behandeling uitvoert  onvoldoende geregeld is door de arts.
– In thuiszorgorganisaties vaak de staat van het onderhoud van de infuuspomp onbekend is.
– Fabrikanten en wederverkopers zich doorgaans niet richten op het gebruik van infuuspompen thuis. De meeste pompen zijn ontworpen voor het gebruik in een ziekenhuis.
– De scholing die wederverkopers geven aan verpleegkundigen, patienten en mantelzorgers over de werking van de pomp, vaak niet gericht is op het gebruik in de thuissituatie.

Het veiliger toepassen van infuuspompen thuis is niet moeilijk te organiseren. Een dubbelcheck bijvoorbeeld  op de berekening van de inloopsnelheid van medicijnen kan gedaan worden door een telefonisch contact met een tweede verpleegkundige.
De IGZ wil dat thuiszorgorganisaties en hun verpleegkundigen, artsen, transferverpleegkundigen, fabrikanten en wederverkopers maatregelen nemen om de inzet van infuuspompen voor clienten in de thuissituatie veiliger te maken. De beroepsorganisaties zoals de Orde van Medisch specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de KNMG en de Verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) moeten gezamenlijke hiervoor normen opstellen. Zoals een norm die aangeeft hoe vaak een verpleegkundige een infuusbehandeling gedaan moet hebben om bekwaam te zijn. Op pagina zestien en zeventien in het vandaag gepubliceerde rapport staan de maatregelen en aanbevelingen gedetailleerd beschreven.
De IGZ zal er op toezien dat de maatregelen ook worden genomen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen