Nederlandse vrouw onbekend met oorzaak baarmoederhalskanker

Array

De Nederlandse vrouw is niet goed op de hoogte van de oorzaken van baarmoederhalskanker en weet daardoor meestal niet hoe ze deze ziekte kan voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Sanofi Pasteur MSD naar aanleiding van de introductie van een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Slechts zeven procent van de Nederlandse vrouwen weet dat Humaan Papilloma Virus (HPV) de belangrijkste oorzaak van de ziekte is. Dit virus is echter in 99,7 procent van de gevallen de veroorzaker van de ziekte.

Zeven op de tien vrouwen denkt ten onrechte dat de ziekte erfelijk is. Een kwart is van mening dat roken het risico op de ziekte vergroot. Ongeveer een kwart van de vrouwen (27%) denkt dat de kans op baarmoederhalskanker kleiner wordt door een gezonde levensstijl.

Voorkomen is beter dan genezen
De Nederlandse vrouw is over het algemeen niet erg bekend met de mogelijkheden om baarmoederhalskanker te voorkomen. Gemiddeld kan ze 1,3 maatregelen noemen. Ruim driekwart van de Nederlandse vrouwen (77%) weet dat de ziekte in een vroeg stadium ontdekt kan worden door regelmatig een uitstrijkje te laten maken. Door dit regelmatig te laten doen kunnen artsen de ziekte sneller ontdekken en tijdig actie ondernemen.

Nederlandse vrouwen positief ten opzichte van vaccin
Sinds vandaag bestaat de mogelijkheid om je te laten vaccineren om de kans op baarmoederhalskanker verkleinen. Wat vinden vrouwen hiervan? Bijna acht op de tien vrouwen (79%) zijn positief ten opzichte van de mogelijkheid tot vaccinatie. Van de vrouwen die geen vijfjaarlijks uitstrijkje laten maken, zegt 78 procent wel gehoor te zullen geven aan een oproep voor een vaccin. Voor de vrouwen die eens per jaar een uitstrijkje laten maken, zou het krijgen van een vaccin echter geen reden zijn om het vijfjaarlijkse uitstrijkje achterwege te laten (97%). Ook zou 84 procent van de vrouwen die een dochter hebben van twaalf jaar of jonger, haar kind laten inenten als ze voor de keuze gesteld zou worden.

Controle
Ter controle van het al dan niet hebben van baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan, worden vrouwen vanaf hun dertigste om de vijf jaar opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken. Van de Nederlandse vrouwen zegt 84 procent dit regelmatig te laten doen, echter twee op de drie vrouwen (66%) geeft werkelijk gehoor aan deze oproep.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen