Bescherm je (dochter) tegen baarmoederhalskanker

Array

Kun je je beschermen tegen baarmoederhalskanker? Ja. Voor vrouwen tot 26 jaar kan het aan te raden zijn zich te laten inenten tegen deze vorm van kanker. Het Sint Franciscus Gasthuis organiseert op dinsdagavond 19 februari een informatieavond voor jonge vrouwen over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Gynaecoloog in het Sint Franciscus Gasthuis, dr. V.H.M. Karsdorp legt tijdens de informatieavond uit wat de vaccinatie precies inhoudt en hoe baarmoederhalskanker hiermee wordt voorkomen. Mevrouw M.J. Sutterland, MEd, vertelt over haar ervaringen in een huisartsenpraktijk. Uiteraard is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De toegang is gratis. Kijk op www.sfg.nl voor meer informatie. Via deze website kun je je ook aanmelden en alvast een vraag stellen.



Elk jaar krijgen ongeveer 600 tot 700 vrouwen te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 200 vrouwen aan deze vorm van kanker. Baarmoederhalskanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door seksueel contact. Hierbij wordt het Humaan Papilloma Virus (HPV) overgedragen, zelfs bij gebruik van een condoom. Het hebben van één partner is voldoende om het virus over te dragen, maar bij meerdere partners is de kans groter. Dat komt omdat er meer dan 100 soorten van het HPV-virus zijn. Een aantal varianten daarvan is verantwoordelijk voor (de meeste gevallen van) baarmoederhalskanker.

Sinds vorig jaar is er een vaccin op de markt dat beschermt tegen baarmoederhalskanker. Dit vaccin is vooral bedoeld voor jonge vrouwen tot 26 jaar. Tijdens de informatieavond op dinsdag 19 februari in het Sint Franciscus Gasthuis hoor je meer over dit vaccin. Overigens zijn er op dinsdag 8 april en dinsdag 3 juni ook twee informatieavonden over dit onderwerp in het Sint Franciscus Gasthuis. Kijk voor meer informatie op www.sfg.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen