Cervarix: aangetoond langdurige bescherming tegen baarmoederhalskanker

Array

Tijdens het jaarlijkse wetenschappelijke congres van de Society of Gynecologic Oncologists (SGO) in Tampa, Florida in de Verenigde Staten zijn de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd van een langdurige vervolg- analyse van Cervarix. De nieuwe onderzoeksgegevens tonen aan dat dit vaccin tegen baarmoederhalskanker van GlaxoSmithKline (GSK) bijna 6,5 jaar na het geven van de eerste dosis een goede bescherming geeft tegen de vier meest voorkomende kankerverwekkende typen van het humaan papilloma virus (HPV). Dit is de langdurigste bescherming tot op heden gemeld en aangetoond. Het vaccin liet 100% werkzaamheid zien in de preventie van voorstadia van kanker door HPV 16 en 18. Ook geeft het vaccin een goede kruisbescherming tegen infectie door HPV 31 en 45.
HPV type 18 en 45 zijn meestal verantwoordelijk voor een bijzonder agressieve en dodelijke vorm van baarmoederhalskanker, het zogeheten adenocarcinoom. Deze vorm treedt vaker op bij jonge vrouwen en is verraderlijk omdat deze vaak onopgemerkt blijft bij routine onderzoek zoals het uitstrijkje. Dat komt doordat adenocarcinoom vaak ‘hogerop’ zit in de baarmoederhals.
Cervarix is speciaal ontwikkeld voor bescherming tegen het ontstaan van baarmoederhalskanker, inclusief het adenocarcinoom door HPV 18.

“Wij hebben ons vaccin specifiek ontworpen om een langdurige bescherming te geven tegen baarmoederhalskanker”, zegt Dr. Rudolf van Olden, Medisch Directeur van de Nederlandse vestiging van GSK. “Deze onderzoeksresultaten zijn belangrijk omdat vrouwen tijdens hun hele seksueel actieve leven risico lopen op infectie met HPV typen die kanker kunnen veroorzaken. Het risico op een aanhoudende HPV infectie neemt bovendien toe met de leeftijd. Een langdurige bescherming is dus essentieel voor een succesvolle vaccinatie strategie.”

De studieresultaten bekend gemaakt tijdens de SGO zijn de eerste uit een serie in 2008. De complete set van gegevens wordt over 2 maanden bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse congres van de European Society for Paediatric Infectious Diseases (ESPID).

Hoge concentratie afweerstoffen in het bloed
De nieuwe onderzoeksresultaten hebben ook laten zien dat bij vrijwel 100% van de onderzochte vrouwen, in de leeftijd van 15-25 jaar, de concentratie afweerstoffen tegen HPV type 16 en 18 hoog is en tijdens de onderzoeksduur van 6,4 jaar en tot nu toe steeds onverminderd hoog is gebleven. De concentratie afweerstoffen na vaccinatie was tijdens die periode vele malen hoger dan bij het doormaken van een natuurlijke infectie. Dit laatste gegeven is belangrijk omdat recente onderzoek in 2007 heeft laten zien dat er veel antilichamen in het bloed nodig zijn voor een beschermende werking op de baarmoederhals.
De vervolg- analyse van bijna 6,5 jaar heeft ook gegevens opgeleverd over veiligheid van het vaccin. Cervarix wordt over het algemeen goed verdragen en toont een gunstig beeld voor wat betreft bijwerkingen.

Over het onderzoek
De gegevens zoals gepresenteerd tijdens de SGO zijn afkomstig uit een langdurige follow-up analyse van vrouwen die hebben meegedaan aan GSK’s initiele onderzoek naar de werkzaamheid van Cervarix. Dit startonderzoek was een dubbelblinde, placebo- gecontroleerde studie van 1113 jonge vrouwen in de leeftijd van 15-25 jaar. Zij kregen óf drie doses Cervarix, samengesteld met de gepatenteerde AS04 hulpstof, óf drie doses placebo tijdens een vaccinatieschema op 0,1 en 6 maanden. De langdurige follow-up analyse betreft 776 vrouwen uit dezelfde cohort van vrouwen. Zij zijn over een periode van 6,4 jaar klinisch gevolgd. Zij zullen uiteindelijk over een periode van 9,5 jaar worden geevalueerd.
Er is gekeken naar de aanwezigheid van DNA van HPV in celmateriaal uit de baarmoederhals en naar de uitkomsten van het jaarlijkse uitstrijkje. Vrouwen zijn op basis van het onderzoeksprotocol doorverwezen voor endoscopisch onderzoek van de baarmoeder. Ook is bij de vrouwen gekeken naar het afweeropwekkende vermogen op de lange termijn en naar eventuele bijwerkingen van het vaccin.

Over GlaxoSmithKline
GSK behoort tot de meest vooraanstaande, op research georienteerde farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de missie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen