Vaccinatiepoli en informatieavond Baarmoederhalskanker in Franciscus Ziekenhuis Roosendaal

Array

Donderdag 26 juni a.s. houdt het Franciscus Ziekenhuis een informatieavond over baarmoederhalskanker. De heer R. Pal, gynaecoloog in het Franciscus Ziekenhuis gaat deze avond in op het ontstaan van baarmoederhalskanker. Daarnaast zal er specifiek aandacht worden besteed aan de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. De avond vindt plaats in de aula, begint om 19.30 uur en zal rond 21.30 uur afgelopen zijn. Vanaf 19.00 uur bent u welkom. De toegang is gratis.

Het Franciscusziekenhuis loopt daarmee vooruit op de mogelijke opname van het vaccin in het rijksvaccinatieprogramma. Dan wordt het gratis voor meisjes van 12 tot en met 16 jaar oud. De Gezondheidsraad gaf hierover een positief advies, maar minister Klink van Volksgezondheid heeft hierover nog geen definitief besluit genomen. In België krijgen jonge meisjes de vaccinatie wel vergoed.
Baarmoederhalskanker is, na borstkanker, wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar. In Nederland heeft het uitstrijkje een belangrijke rol gespeeld bij het terugdringen van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker. Toch wordt jaarlijks bij ongeveer 600 tot 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld. De oorzaak van baarmoederhalskanker is een virus, namelijk het humaan papillomavirus (HPV). Het virus is zeer besmettelijk en komt vaak voor.
 
Zo’n 80% van de seksueel actieve vrouwen raakt in de loop van hun leven besmet door het HPV. Meestal merkt men niets van de besmetting en wordt het virus door het eigen afweersysteem opgeruimd. Van het virus bestaan meer dan 100 verschillende types. Baarmoederhalskanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door twee kwaadaardige types van het virus. Tegenwoordig is het mogelijk om je door middel van vaccinatie te beschermen tegen deze twee vormen van baarmoederhalskanker. Vaccinatie beschermt ook tegen de voorstadia van baarmoederhalskanker.
Het vaccin is in de afgelopen 10 jaar ontwikkeld en sinds ongeveer twee jaar verkrijgbaar.
De Gezondheidsraad heeft de Minister van Volksgezondheid advies gegeven om het op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma voor meisjes vanaf 12 jaar. De vaccinatie maakt het uitstrijkje voor bevolkingsonderzoek niet overbodig.
 
Heeft u vragen met betrekking tot deze informatieavond, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van het Patiënten Service Bureau, tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op nummer (0165) 58 85 76.

U kunt zich voor deze avond opgeven t/m 23 juni a.s. op bovenstaand telefoonnummer of via e-mail: [email protected]  onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer.

Recente artikelen