Professor Valerie Beral: Medicamenteus borstkanker voorkomen is mogelijk

Een vaccin of een pil om borstkanker te voorkomen lijkt een echte mogelijkheid te gaan worden. Momenteel weten wetenschappers nu genoeg over de oorzaken van de ziekte. Professor Valerie Beral van de Oxford universiteit laat dit weten. Nieuwe medicijnen kunnen volgens Beral de effecten van hormonale veranderingen nabootsen waardoor bijvoorbeeld de beschermenmde werking van een geboorte en de borst te geven hormonaal kunstmatig worden gesimuleerd.


Beral heeft ook vooral kritiek op haar collega’s. Wetenschappers staan vooruitgang in de weg door geen onderzoek te doen naar het verhinderen van de ziekte. men is vooral druk op zoek naar vormen van genezing. Een groeiend aantal studies toont aan dat het geven van borstvoeding de kans op borstkanker kan verminderen.Afgelopen maand nog, liet een studie van het World Cancer Reserach Fund nog zien dat het geven van borstvoeding de kans op het krijgen van borstkanker met bijna 5 percenten kan vermideren. Vrouwen in het westen neigen om kleine families te hebben en hebben daardoor een veel hoger risico op borstkanker. Zo blijkt uit vergelijkingen met vrouwen in Azie met grote families. Zij krijgen veel minder vaak borstkanker

Slechts weinig vrouwen geven hun kinderen langere tijd borstvoeding. Slechts tweederde van de nieuwe moeders die het proberen. In Zweden daarentegen proberen 98 procent van de vrouwen om hun kind borstvoeding te geven. Volgens Professor Beral is het onrealistisch van europese vrouwen te verwachten dat ze meer babys krijgen en die ook allemaal de borst zullen te geven. Beral pleit voor de ontwikkeling van methode en medicatie om de hormoonhuishouding en borstvoeding, medicamenteus te stimuleren om zo de risico’s op het krijgen van borstkanker te minimaliseren. Wij zouden hormoonproductie tijdens zwangerschap en de periode van borstvoeding moeten analyseren.“

Professor Beral, vertelde dit de jaarlijkse conferentie van het Nationale Instituut van het Kankeronderzoek. Volgens Beral moeten we meer tijd en geld steken in preventie. Zij wees erop dat een vaccin nu beschikbaar is voor cervicale kanker, de ontdekking was dat de overgrote meerderheid van gevallen door het virus HPV wordt veroorzaakt. Hoewel geen virus is betrokken bij borstkanker, zei zij er sommige interessante hormonen waren die zouden kunnen worden bekeken, wat uiteindelijk een pil of een injectie kon worden.

Zij identificeerde prolactin als mogelijke kandidaat voor studie. Het veroorzaakt de veranderingen in de borst die voor lactatie een rol spelen. Studies hebben aangetoond dat hormonale veranderingen op korte termijn tijdens zwangerschap en borstvoeding geven bescherming bieden tegen borstkanker.

Dr. Sarah Cant zei: ‘Wij weten reeds dat het hebben van kinderen en de borst geven uw risico op borstkanker kunnen verminderen.’Het zou interessant zijn om te zien of zou iets kan worden ontwikkeld om het beschermende effect van deze factoren na te bootsen. Geen enkel onderzoek heeft nog getoond hoe dit zou kunnen worden gedaan maar het is een interessante mogelijkheid.


Dr. Jane Cope, directeur van het Nationale Instituut van het Kankeronderzoek, zei: ‘Het verhinderen van allerlei kanker is nu een opwindend vooruitzicht voor onderzoekers.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen