Prik en bescherm weer van start

prikenbeschermVanaf vandaag ontvangen ruim380.000meiden een persoonlijke uitnodiging voor inenting tegen baarmoederhalskanker. Deze inenting, ook wel HPV-vaccinatie genoemd, zit sinds dit jaar in het Rijksvaccinatieprogramma. Begin maart start een eenmalige inhaalcampagne. Meiden die in 2009 13 tot en met 16 jaar worden krijgen dan hun eerste prik.

De inenting in het Rijksvaccinatieprogramma wordt steeds gegeven op de leeftijd van twaalf jaar. Meisjes die in 1997 vóór 1 september twaalf jaar worden, krijgen de inenting ook in 2009, maar dan vanaf begin september. Meisjes die na 31 augustus 1997 twaalf jaar worden, krijgen de inenting in de jaren daarna.De inenting bestaat uit 3 prikken verdeeld over een half jaar. De GGD’en verzorgen de inentingen.Eind 2008 ging het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport akkoord met het advies van de Gezondheidsraad om alle meisjes tussen de 12 en 16 jaar te vaccineren tegen HPV.  Vanaf september 2009 gaat HPV deel uitmaken van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) in Nederland voor 12-jarige meisjes. Tot die tijd voeren GGD-en in Nederland landelijk een grootschalige HPV inhaalcampagne uit voor 13- tot en met 16-jarige meisjes met de slogan: Prik en Bescherm. Het aantal te vaccineren meisjes in onze regio is ongeveer 11.000.

Medio februari ontvangen de meisjes de oproepkaarten voor de eerste twee prikken. Deze oproepkaarten moeten ze meenemen naar de vaccinatielocatie. Daarnaast ontvangen ze een informatiefolder over HPV en een vaccinatiebewijs dat per keer moet worden afgestempeld. De oproep voor de derde vaccinatie wordt later verzonden.

Een speciaal telefoonnummer voor de HPV campagne is: 0800-3018051.

Het versturen van de eerste uitnodigen gaat gepaard met de lancering van de website www.prikenbescherm.nl. Hier kunnen meiden en ouders terecht voor meer informatie over de inenting. Ook kunnen ze hun opgedane kennis testen in een quiz.

Meer informatie? Kijk op www.prikenbescherm.nl.
Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen