Afschaffen nacalculatie bevordert zorgvernieuwing

Array

zorgkostenZorgverzekeraars ontvangen, zeg maar,  de helft van hun inkomsten van verzekerden (nominale premie) en de andere helft uit het vereveningsfonds van het College voor Zorgverzekeringen (procentuele premie). Daaruit betalen zij alle zorggebruik van hun verzekerden. Maar als die verzekerden in bijvoorbeeld 2009 méér eerstelijnszorg behoeven dan begroot, dan krijgt een zorgverzekeraar geen extra geld uit het vereveningsfonds.

Dat is het wel het geval voor de ziekenhuiszorg. Valt de ziekenhuiszorg en medisch specialistische hulp duurder uit dan verwacht, dan vindt  de zogenoemde nacalculatie plaats. Dat leidt ertoe dat het voor een zorgverzekeraar financieel onwenselijk is een zorginnovatie te steunen, die leidt tot meer eerstelijnszorg en minder tweedelijnszorg.  Want door de nacalculatie krijgt men dan minder inkomsten voor ziekenhuiszorg.

Voor de extra eerstelijnszorg ontvangen de zorgverzekeraars geen extra middelen. Want daar is geen nacalculatie. In een college van de Masterclass Disease management van de afgelopen week, met experts van buiten en ervaren projectleiders van zorginnovaties als deelnemers van de Masterclass,  kwam naar voren dat het afschaffen van de nacalculatie een enorme impuls voor zorgverzekeraars vormt, om voortaan innovaties te steunen.  Tot zover dit bericht. Op het congres over ketenzorg op 3 juli komt uitvoerig aan de orde welke financiele prikkels in binnenland en buitenland zorgverzekeraars stimuleren om zorgvernieuwingen ter hand te nemen. Wilt u naar dit congres? Schrijf  dan in via www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing en congressen

auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen